Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Mede mogelijk gemaakt door: Nederlandse bv’tjes

Nederlandse bedrijfjes zijn betrokken bij grote transfers in het internationale voetbal Zij worden mogelijk gebruikt voor de fiscale voordelen Zo gingen er miljoenen naar een bedrijfje in Purmerend

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers.
Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Sportredacteur

Frans de Boef parkeert zijn zilvergrijze Ford C-MAX op de oprit voor zijn garage. Een doorsnee rijtjeshuis in Purmerend. De 65-jarige De Boef – lang en slank postuur – is net terug van wat inkopen. Onder zijn arm het blad Voetbal International. We vragen of we hem mogen spreken. „Nee, want ik ken u niet. Ik geef geen interviews.” Hij loopt naar binnen, en doet snel de voordeur dicht. Einde gesprek.

Wij kennen Frans de Boef ook niet. Hij is directeur van Natland Financieringsmaatschappij, dat geregistreerd staat op zijn huisadres in Purmerend. Natland is de afgelopen jaren financieel betrokken geweest bij miljoenentransfers in het internationale voetbal. Zo was De Boef mede-eigenaar van de Colombiaanse topvoetballer Radamel Falcao.

Voetbal is big business. Steeds meer bedrijven zien zakelijke mogelijkheden in de volkssport. Een nieuwe, lucratieve ontwikkeling in Europa is dat investeerders een belang kopen in een profvoetballer. Als de speler voor een hoger bedrag naar een andere club gaat, casht de investeerder. Dat is bekend. Nu blijkt dat onbekende, Nederlandse bedrijfjes een rol hebben in dit miljoenenspel.

Natland was onder meer betrokken bij een transfer van Falcao. De veelscorende spits ging in mei voor 60 miljoen euro van Atlético Madrid naar AS Monaco. Natland had een aandeel in een eerdere transfer: de overstap van Falcao in 2011 van FC Porto naar Atlético Madrid, voor 40 miljoen euro. Uit het jaarverslag van Porto blijkt dat de Portugese club zelf ruim 20 miljoen euro overhield aan de transfer. De rest van de transfersom ging naar investeerders en zaakwaarnemers. Natland kreeg 1,8 miljoen euro uitbetaald.

De financiële constructie van de Falcao-transfer is ingewikkeld. Veel bedrijven, veel namen, veel verschillende geldstromen. Een ander Nederlands bedrijf kreeg ook geld. Orel uit Amsterdam ontving samen met de zaakwaarnemer van Falcao 3,7 miljoen euro aan ‘bemiddelingservicekosten’, zo staat in het jaarverslag van Porto. Bestuurders bij Orel zijn dezelfde Frans de Boef, en de 35-jarige Nederlandse spelersmakelaar Martijn Odems.

Wat precies de rol is van de Nederlandse bedrijven is niet duidelijk. Odems en De Boef willen geen commentaar geven. Het heeft er alle schijn van dat de Nederlandse bedrijven gebruikt worden voor fiscale voordelen. De moedermaatschappij van Natland zit in Willemstad en heet Morelos Investments, wat weer valt onder het eveneens op Curaçao gevestigde trustkantoor Cresco Management van zakenman Wim Odems, familie van Martijn Odems. Wim Odems wil niet ingaan op vragen.

De activiteiten van Natland en Orel staan niet op zichzelf. Nederlandse bv’s duiken overal op in de jaarverslagen van de Portugese topclubs FC Porto en Sporting Portugal. In totaal gaat het om zeven bedrijven. Onbekend in Nederland, maar populair in het internationale voetbal door het belastingklimaat: Nederland staat bekend om zijn gunstige fiscale routes.

Om dubbele heffingen te voorkomen, heeft Nederland belastingverdragen met 93 landen, waaronder een aantal belastingparadijzen. De Argentijnse advocaat Ariel Reck houdt zich veel met dit onderwerp bezig. „Geld kan worden overgedragen van een EU-land naar Nederland zonder inhouding van belasting. En vervolgens na het betalen van een laag belastingtarief vanuit Nederland naar een ander land”, mailt Reck.

Zo is het dus aantrekkelijk om geldbedragen via een Nederlands bedrijfje door te sluizen, in het bijzonder dividend-, rente- en royaltybetalingen. Veel bedrijven – zoals Google en Starbucks – verlagen via routes in Nederland hun belastingrekening.

De werkwijze in het voetbal gaat als volgt, vertelt Reck: een investeerder of zaakwaarnemer koopt een deel van de economische rechten van een speler. Hij of zij is dan voor een bepaald percentage eigenaar van een voetballer en heeft recht op een deel van de opbrengst als hij wordt verkocht aan een andere club. De investeerder brengt deze rechten onder bij een Nederlands bedrijf. Er wordt een contract opgemaakt tussen de club en het bedrijfje. Als er uitbetaald moet worden, maakt de club het geld over naar het bedrijf zonder inhouding van bronbelasting.

Vervolgens sluist het bedrijf het geld door naar de ware eigenaar van de economische rechten, meestal op een rekening in een belastingparadijs, zoals Curaçao. De Nederlandse bedrijven fungeren dus als schakel, zegt Reck. Hij schat dat zij voor de diensten tussen de 10 en 15 procent provisie krijgen van de investeerder. De methodes zijn legaal, denkt Reck.

In Europa zijn er enkele honderden spelers deels in handen van investeerders. Met name clubs in Spanje, Portugal en Italië werken samen met investeerders. Dat in het voetbal nu ook gebruik wordt gemaakt van Nederlandse belastingroutes, is nieuw. Hoeveel Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij dit soort financiële constructies is niet bekend.

Internationaal staat de aanpak van belastingontwijking prominent op de agenda. Vorige week kondigde de leiders van de G20 maatregelen aan tegen multinationals die hun winsten offshore verplaatsen om belasting te ontwijken.

De investeerders achter de transfers willen buiten beeld blijven. Zij werken om die reden met verschillende bv’s in diverse landen. Ook de Nederlandse bedrijven opereren in de anonimiteit. Dat blijkt op de Amsterdamse Zuidas. Op de achtste etage van een groot kantorencomplex zit Orel van directeuren Frans de Boef en Martijn Odems. Als we vragen naar de rol van Orel bij de transfer van Falcao, zegt een werknemer dat ze geen commentaar willen geven. Vertrouwelijkheid, daar draait het om in deze wereld.

Naast de Falcao-transfer verdiende Orel ook aan de Argentijnse aanvaller Erik Lamela, zo blijkt uit de jaarverslagen van AS Roma, waar hij tot voor kort speelde. Lamela ging in augustus 2011 voor 12 miljoen euro van het Argentijnse River Plate naar de club in de Italiaanse hoofdstad. In de jaarverslagen staat dat er 3,2 miljoen euro is overgemaakt naar Martijn Odems van Orel. Het betreft een vergoeding voor ‘bemiddelingsactiviteiten’ tijdens de aankoop. Een onwerkelijk hoog bedrag, zeker voor een zaakwaarnemer die pas drie maanden voor de deal zijn makelaarslicentie behaalde.

Odems deed anderhalve week geleden weer goede zaken. AS Roma verkocht Lamela voor 30 miljoen euro aan Tottenham Hotspur. Odems krijgt een deel van het transferbedrag – hoeveel is niet duidelijk.

We proberen het ook bij Convergence Capital Partners. Dit bedrijf in Zandvoort had 30 procent van de economische rechten van de Colombiaanse aanvaller James Rodríguez, die tot voor kort bij FC Porto speelde. In 2011 verkocht Convergence de rechten aan Porto, voor 2,25 miljoen euro.

Marco Termes (55) is directeur van het bedrijf, hij is een onbekende in het Nederlandse voetbal. Op zijn site staat dat hij schrijver, dichter en schilder is. Het is een raadsel hoe Termes destijds de rechten van Rodríguez heeft verworven. Een dichter die mede-eigenaar is van een profspeler. In het internationale voetbal kan het.

Met medewerking van Yassine Salihine.