Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

AKO: De Jong, Mak en nog 24 kanshebbers op AKO-prijs

Oek de Jong, Esther Gerritsen, Geert Mak, Jan Brokken en A.F.Th. van der Heijden staan met 20 andere schrijvers op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs, die zaterdag is vrijgegeven. Ook de deze lente met de Libris Literatuurprijs bekroonde Tommy Wieringa (Dit zijn de namen) is nog in de race, net als Kees ’t Hart en de Vlaamse debutante Griet Op de Beeck. Er staan negen non-fictietitels op de lijst, waaronder Guus Kuijers De Bijbel voor ongelovigen en Bart Slijpers biografie van Willem Kloos: In dit gevreesd gemis. Er werden rum 400 boeken ingezonden. Thomas Rosenboom, Dimitri Verhulst, Christiaan Weijts en Joost de Vries zijn de bekendste afvallers voor de prijs van 50 duizend euro, die op 28 oktober wordt uitgereikt. De zes nominaties worden op 27 september bekend. De hele tiplijst staat op nrc.nl/boeken (NRC).