Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Liefdes-r&b botst met moderne tijd

John Legend houdt op zijn vijfde soloalbum de traditie van liefdes-r&b hoog, met zwijmelteksten bij pianotonen, maar laat die muziek ook botsen met de moderne tijd. Opvallend is All Of Me, dat zich meldt voor huwelijksdansen wereldwijd. De kersverse verloofde zingt vol vuur dat hij van alle ‘perfecte imperfecties’ van zijn geliefde houdt; het is hogeschool-r&b vanachter de vleugel met aan het eind subtiel wat robotstemmen; net zoals aan het vrij traditionele Dreams op de valreep sensuele, funky vocoderzang wordt toegevoegd. Legend is een klassiek geschoolde soulmuzikant, maar wel een van de hiphopgeneratie. Een productionele parel is het door opzwepende percussie aangedreven Made To Love en hiphopmiljonair Rick Ross vult het grootse Who Do We Think We Are perfect aan met zijn glimmende grootheidswaan. Legend zingt over de liefde, en toch klinkt het modern.

Saul van Stapele