Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kabinet zoekt steun bij CDA in senaat voor pensioenplannen

Het kabinet probeert het CDA in de Eerste Kamer achter zijn pensioenplan te krijgen. Ook VNO-NCW roert zich.

Het kabinet zoekt steun bij de CDA-fractie in de Eerste Kamer om een meerderheid te vinden voor de pensioenplannen. De staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën, VVD) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) kiezen daarmee toch weer voor de lijn om te onderhandelen met de oppositie en niet om de confrontatie met de senaat aan te gaan. Die confrontatie heeft de voorkeur van Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA).

De plannen van het kabinet om belastingvrij pensioensparen te beperken (zowel het percentage als het maximale salaris) werden in de Tweede Kamer alleen met steun van VVD en PvdA aangenomen. In de senaat komen die partijen acht zetels tekort. Morgen praten senatoren over de voorgestelde wetgeving, maar inhoudelijke behandeling vindt op zijn vroegst plaats op 24 september.

Hoewel de pensioenmaatregelen pas in 2015 geld moeten opbrengen, heeft het kabinet haast om de wetten op 1 januari van komend jaar invoeren. De plannen moeten de staatskas uiteindelijk bijna 3 miljard euro opleveren.

Wopke Hoekstra, senator voor het CDA, wil niet ingaan op zijn mogelijke contacten met het kabinet, maar hij acht het „ingewikkeld voor het kabinet om tegemoet te komen aan de fundamentele bezwaren” van zijn partij zonder de wetsvoorstellen verregaand aan te passen. Het CDA maakt zich zorgen over de „greep uit de kas van de toekomst” die met de plannen gedaan wordt. Daarnaast vraagt de partij, net als andere oppositiepartijen, garanties van het kabinet dat pensioenfondsen hun premies als gevolg van de maatregelen gaan verlagen. Die kan het kabinet niet geven, omdat het er niet over gaat. Een ander groot bezwaar heeft het CDA tegen de zogeheten excedentregeling, die de belasting op pensioenen verandert. Hoekstra maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van de diverse onderdelen.

Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, riep gisteren in Buitenhof de senaat op de plannen van het kabinet in de huidige vorm te „omarmen”. De werkgeverslobby zou bang zijn dat in onderhandelingen met de oppositie voor hun gunstige plannen sneuvelen terwijl de ongunstige onderdelen overeind blijven. Wientjes dreigde dat met het afschieten van de pensioenplannen door de senaat het hele sociaal akkoord zou „breken”. Opvallend is dat vakbonden, de andere partner van het kabinet in het sociaal akkoord, de senaat juist hebben opgeroepen de onzalige plannen af te schieten.