Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

JudgeJoyce verspreidt het recht via Twitter

Gerechten houden volgende week open huis. Tijdens de Week van de Rechtspraak in Den Bosch kan kennis worden gemaakt met Joyce Lie. Zij is de twitterkampioen onder de rechters.

Rechter Joyce Lie, alias JudgeJoyce
Rechter Joyce Lie, alias JudgeJoyce Foto Merlijn Doomernik

Een jaar geleden had ze nog geen flauw idee. Dan hoorde rechter Joyce Lie thuis op de bank voor de tv de aansporing: ‘u kunt meetwitteren onder de hashtag…’, en snapte ze niet wat er werd bedoeld. Voorzichtig begon ze op Twitter „te gluren naar de usual suspects” en voor ze het wist was ze zelf ook actief.

Niet zonder succes. Lie, bestuursrechter bij de rechtbank Oost-Brabant, groeide dit jaar uit tot wat de rechtbankvoorlichters noemen het boegbeeld van de moderne rechter: transparant en communicatief. Twitter geeft de magistraat een gezicht en ze heet @JudgeJoyce_.

Van de 2.450 rechters in Nederland zijn er een dertigtal actief op Twitter. Joyce Lie is onder hen de kampioen twitteren. De 36-jarige juriste en moeder van twee kinderen verstuurde het afgelopen jaar zo’n 10.000 tweets. Het leverde haar ruim 2.000 volgers op. Ze twittert over opvallende rechterlijke uitspraken, taal maar ook over haar vakantieavonturen. „Hij staat al een tijdje leeg hoor, die ivoren toren. Sommigen van ons twitteren zelfs”, staat er bij haar foto.

Een uur voor aanvang van het interview vraagt de journalist via Twitter verzoeknummers in te sturen voor het vraaggesprek met de twitterende rechter. De eerste die op de tweet reageert – binnen vijf minuten – is Lie. Ze retweet de oproep.

Al snel komen er vragen binnen. „In hoeverre verhouden tweets zich met rechterlijke onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, wil advocaat Mike Castelijn weten. En dichter Pieter van Megchelen vraagt: „Staat het niet in je ambtseed dat je stil en saai moet zijn?”

Joyce Lie studeerde Nederlands recht in Tilburg en volgde de zesjarige opleiding voor rechterlijke ambtenaren. In 2009 werd de Brabantse met Chinees-Indisch bloed in Den Bosch geïnstalleerd als rechter. Ze is verguld met haar professionele ontdekking van de sociale media. „Door Twitter zie ik veel meer zaken binnen het rechtsbedrijf dan voorheen. Ik kom met meer rechtsgebieden in aanraking omdat ik nu regelmatig rechterlijke uitspraken bekijk via de rechtspraak-app. Ik zoek oordelen die mensen misschien interessant vinden om te lezen. Zo kan ik duidelijk maken hoe divers ons werk is.”

Het is uw missie rechterlijke uitspraken te verspreiden?

„Dat is het geworden. In het begin vroeg ik me af: hoe ga je als rechter om met Twitter? Je moet geen dingen roepen die je kunnen worden nagedragen en je mag niet verzwijgen dat je rechter bent, anders kan het als een boemerang terugkeren. Ik ben in volle openheid gaan twitteren als rechter en als mens. Ik wil niet alleen maar recreatief twitteren, maar er ook iets goeds mee doen. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van gezond verstand wat wel en niet kan.

„Als je alle opmerkingen op Twitter ziet over rechterlijke uitspraken, lijkt het erop dat het vertrouwen in de rechterlijke macht tanende is. Ons werk wordt onder een vergrootglas gelegd. Ik wil Twitter gebruiken om te horen wat er leeft om het beeld van rechters te nuanceren en kritiek te weerleggen. Want ons rechtsysteem is nog steeds een van de beste ter wereld.”

Waar haalt Judge Joyce de tijd en energie vandaan om te twitteren, vraagt uw volger juriste Barbara Dekker.

„Ik heb bovenmatig veel energie. Overdag twitter ik alleen inhoudelijke dingen. De rest spaar ik meestal op tot ’s avonds. Ik probeer gedoseerd te laten zien dat ik ook een privémens ben. Mensen mogen best weten dat ik ga kamperen, maar ik ga niet twitteren dat ik fijn met een roseetje op de bank naar The Voice of Holland kijk.”

Verklaren de oudere rechters u niet voor gek?

„Niemand zegt tegen mij: je bent gek en dat moet je niet doen. Ik weet wel dat veel rechters gereserveerd tegenover Twitter staan. Sommigen zijn bang dat ik dingen zeg die op alle rechters afstralen. Maar daarom ga ik er ook prudent mee om. Je kunt rechters ook niet verbieden te twitteren: het gaat om de vrijheid van meningsuiting.”

Maar een rechter hoeft dus niet dor en zwijgzaam te zijn?

„Dat is wellicht het beeld dat van ons bestaat, maar ik ben nog nooit een saaie rechter tegengekomen. Rechters zijn geen muurbloempjes, al ben ik misschien iets extraverter of flamboyanter dan andere rechters. Maar het is goed te laten zien dat die ook prima hun werk doen binnen de paleismuren.”

In het kader van de Week voor de Rechtspraak kunnen dinsdag 10 september van 18.00 uur tot 20.00 uur via de website van het Brabants Dagblad (www.bd.nl) vragen worden gesteld aan Joyce Lie.