Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Japanse economie groeit harder dan verwacht: 3,8 procent

De Japanse economie is het in het tweede kwartaal van dit jaar harder gegroeid dan in eerste instantie werd verwacht. Eerder werd uitgegaan van een groei van 2,6 procent, maar kwam uit op 3,8 procent. De kwartaal op kwartaal groei kwam uit op 0,9 procent, waar eerder 0,6 procent werd verwacht. Dat meldt de Japanse regering vanochtend.

Foto EPA / Franck Ronichon

De Japanse economie is het in het tweede kwartaal van dit jaar harder gegroeid dan in eerste instantie werd verwacht. Er werd eerder uitgegaan van een groei van 2,6 procent, maar kwam uit op 3,8 procent. De kwartaal-op-kwartaalgroei kwam uit op 0,9 procent, waar eerder 0,6 procent werd verwacht. Dat meldt de Japanse regering vanochtend.

De sneller groeiende economie zorgt er volgens analisten wel voor dat de Japanse regering haar voorgenomen btw-verhoging gaat doorzetten. Op die manier hoopt de regering de staatsschuld enigszins in te dammen. De verwachting is wel dat dit zorgt voor een rem op de economische groei.

Japanse centrale bank blijft effecten opkopen

Afgelopen donderdag meldde de Japanse centrale bank dat het doorgaat met het opkopen van effecten, zoals staatsobligaties en staatsleningen. Dit beleid heeft de naam ‘Abenomics’ gekregen, naar de Japanse president Shinzo Abe. Ook sprak de bank vorige week van een “matig” herstel en verwacht de bank dat het hersteltempo aanhoudt. Daarmee was de bank positiever gestemd over de Japanse economie dan tijdens een eerdere vergadering.