Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Interview Kans op premierschap

Te midden van een grote groep jongeren in felblauwe truitjes voert Erna Solberg campagne in het centrum van Oslo. Blauw is de kleur van haar conservatieve partij Høyre (Rechts).

De oud-migratieminister onder de conservatieve premier Bondevik (2001-2005), wil na de verkiezingen van maandag premier worden. Solberg (52) is afhankelijk van de steun van de rechts-populistische Vooruitgangspartij plus een of twee kleine partijen, de Liberalen en de Christelijke Volkspartij.

Mogelijk geven deze kleine partijen gedoogsteun – al zien vooral de Liberalen de Vooruitgangspartij niet zitten. Aan deze krant vertelt Solberg kort over haar plannen.

Wordt u de nieuwe premier van Noorwegen?

„Ik heb er vertrouwen in. De laatste opiniepeilingen geven ons een duidelijke meerderheid. Maar tot de dag van de uitslag kun je nergens zeker van zijn.”

Uw slogan is: ‘Nieuwe ideeën, betere oplossingen’. Wat wilt u doen met de verzorgingsstaat?

„We willen die niet verkleinen, maar zorgen dat hij beter functioneert. De kwaliteit is te laag, van bijvoorbeeld de ouderenzorg. Het is belangrijk dat de publieke sector beter gaat samenwerken met private partijen.”

Gaat u een strenger immigratiebeleid voeren?

„Op sommige punten wel. Het aantal keer dat asielzoekers in beroep kunnen gaan tegen afwijzing van hun verzoek is veel te hoog – soms wel 5, 6 keer. Als minister heb ik dat toen aangepakt, maar de huidige coalitie heeft dat weer teruggedraaid.”