Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

In Syrië ontvoerde Italiaan en Belg na vijf maanden weer thuis

De Belgische leraar Pierre Piccinin (links) en de Italiaanse journalist Domenico Quirico (tweede van rechts) worden op het vliegveld van Rome ontvangen door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino.
De Belgische leraar Pierre Piccinin (links) en de Italiaanse journalist Domenico Quirico (tweede van rechts) worden op het vliegveld van Rome ontvangen door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino. Foto AP / Riccardo de Luca

Een Italiaanse oorlogsverslaggever en een Belgische academicus die in april in Syrië werden ontvoerd zijn weer vrij. Domenico Quirico van de Turijnse krant La Stampa en de Belg Pierre Piccinin kwamen gisteravond met een vliegtuig in Rome aan. Piccinin is meteen doorgevlogen naar Brussel, waar hij vanochtend vroeg arriveerde.

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo De Belg Pierre Piccinin da Prata en de Italiaan Domenico Quirico die in april in Syrië ontvoerd werden, zijn bevrijd.
Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Ik deel de opluchting en de emoties van hun families en naasten.

Er zijn nog geen details bekend over de vrijlating en door wie de twee werden vastgehouden. Tegen zijn krant La Stampa zei Quirico na de landing wel dat hij slecht behandeld was en dat hij zich voelde alsof hij vijf maanden op Mars had doorgebracht. Het crisiscentrum van de Belgische regering laat weten dat Piccinin in goede gezondheid verkeert.

“Hij gaat nu enkele uren rust nemen. Alle Belgische diensten die betrokken waren bij dit dossier, zijn verheugd van deze gelukkige ontknoping.”

Quirico en Piccinin verdwenen in april toen ze in Syrië op weg waren naar de stad Homs.