Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

In detail: Zonsondergang bij Montmajour, de nieuwe Van Gogh

Bij een speciaal ingelaste persconferentie heeft het Van Gogh Museum vandaag een ‘zeer zeldzame’ ontdekking onthuld: Zonsondergang bij Montmajour, een werk dat Van Gogh op 4 juli 1888 in het Franse Arles maakte. Bekijk hier het werk in detail door met je muis over de foto te bewegen.

Bij een speciaal ingelaste persconferentie heeft het Van Gogh Museum vandaag een ‘zeer zeldzame’ ontdekking onthuld: Zonsondergang bij Montmajour, een werk dat Van Gogh op 4 juli 1888 in het Franse Arles maakte.

Door literatuur- en archiefonderzoek heeft het museum de vroegste geschiedenisherkomst van het schilderij kunnen achterhalen. De locatie op het schilderij is herkend - het landschap niet ver van Arles bij de heuvel Montmajour met de ruïne van de gelijknamige abdij – en verder zijn er twee brieven van de kunstenaar uit de zomer van 1888 die letterlijk naar het schilderij verwijzen. Het museum in een persbericht:

“Van Gogh schrijft dat het was mislukt, dat is te verklaren omdat het schilderij naast sterke en duidelijk kenmerken van Van Gogh ook zwakke en minder trefzekere passages heeft. Technisch onderzoek toont aan dat de gebruikte pigmenten overeenkomen met Van Goghs palet uit Arles - inclusief de voor zijn oeuvre karakteristieke verkleuringen. En dat hij het type doek en grondering ook voor minstens één ander werk gebruikte, het in dezelfde tijd geschilderde en qua stijl goed vergelijkbare De rotsen uit het Museum of Fine Arts in Houston.”

Mislukt of niet? Oordeel zelf (en bedenk dat Van Gogh vaak ontevreden was over zijn prestatie. Ook wereldberoemde stukken als De sterrennacht (1889) en De zaaier (1888) vond hij minder geslaagd). Bekijk het werk in detail door met je muis over de foto te bewegen. Het laden kan even duren.

Bekijk hier de afbeelding in hoge resolutie zonder de zoomfunctie.