Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Bogaerts slaat zijn eerste homerun in Yankee Stadium

Xander Bogaerts van de Red Sox
Xander Bogaerts van de Red Sox Foto AFP

Op facebook straalt Xander Bogaerts zijn digitale vrienden op een foto tegemoet. De 20-jarige prof van de Red Sox houdt een kleinood in zijn rechterhand. De bal waarmee hij zaterdag in Yankee Stadium zijn eerste homerun sloeg. Een politieagent had die voor hem veiliggesteld.

De Nederlandse international bereikte zijn mijlpaal in zijn tiende wedstrijd voor de topclub uit Boston. Bogaerts sloeg de bal in de vijfde inning na een worp van Yankee-pitcher Jim Miller de tribunes in. De korte stop is de jongste honkballer van de Red Sox die sinds Dwight Evans op 20 september 1972 een homerun sloeg. Evans was 21 dagen jonger dan Bogaerts.

Bogaerts geldt als één van de grootste talenten uit de Amerikaanse Major League. De uit Aruba afkomstige honkballer werd in 2011 met Nederland wereldkampioen in Panama. Tijdens de World Baseball Classic speelde Bogaerts op verzoek van de Red Sox op het derde honk bij Nederland. Vorige maand debuteerde hij met nummer 72 bij de titelfavoriet.

Bogaerts zag zijn homerun zelf niet in het publiek verdwijnen. Hij voelde meteen na zijn klap kramp in zijn kuit schieten. „Ik voelde dat ik hem goed raakte, maar wist niet dat die bal eruit zou gaan”, zei Bogaerts tegen de Boston Herald. „Ik maakte me meer zorgen om mijn been.” De Red Sox wonnen zaterdag mede door Bogaerts’ homerun met 13-9 van de Yankees. Gisteravond nam de ploeg uit New York met een 4-3 overwinning revanche – Bogaerts kwam niet in actie.

Aan de andere kant van de wereld is de Nederlandse international Wladimir Balentien zaterdagavond een stap dichterbij het homerunrecord in Japan gekomen. De verrevelder sloeg zijn 53ste homerun van het seizoen – zijn eerste sinds 30 augustus, de maand waarin hij in totaal achttien keer de bal uit het veld had geslagen. Balentien is nu nog maar twee homeruns verwijderd van het record van de Japanner Sadaharu Oh.