Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

En wie wint er in Monza? Sebastian Vettel natuurlijk

Van spanning is dit raceseizoen nauwelijks sprake. Wie anders dan de Duitser Sebastian Vettel won gisteren de GP van Italië.

Sebastian Vettel viert zijn zesde seizoenszege op het circuit van Monza.
Sebastian Vettel viert zijn zesde seizoenszege op het circuit van Monza. Foto AP

Sebastian Vettel heeft gisteren op superieure wijze in de Grote Prijs van Italië zijn zesde seizoenszege geboekt. De drievoudig wereldkampioen bleef op het circuit van Monza de Spanjaard Fernando Alonso en de Australiër Mark Webber voor.

De Duitser Vettel begon van pole position bij de GP van Italië en reed praktisch de hele race vooraan. Alonso klom in de snelle race op het thuiscircuit van ‘zijn’ Ferrari van de vijfde naar de tweede plaats, maar kon Vettel nooit echt bedreigen.

De Duitse coureur van renstal Red Bull Racing bouwde zijn voorsprong in de wereldtitelstrijd verder uit en heeft nu 222 punten, 53 meer dan nummer twee Alonso. Vettel kan zijn vierde opeenvolgende wereldtitel in theorie al twee races voor het einde van het raceseizoen veiligstellen.

Vettel heeft nu 32 grands prix gewonnen in zijn loopbaan, net zoveel als Alonso. Daarmee hebben de rivalen nu samen de meeste zeges van de actieve coureurs in Formule 1. Vettel heeft wel een stuk minder races gereden dan de Spanjaard. Zijn landgenoot Michael Schumacher, zevenvoudig wereldkampioen, is met 91 zeges de succesvolste coureur aller tijden.

De Braziliaan Felipe Massa, die als vierde van start ging, passeerde vrijwel meteen Webber en de Duitser Nico Hülkenberg. Achter Vettel ging Massa hierdoor als tweede de eerste bocht in. In de derde ronde haalde Alonso op prachtige wijze Webber in en niet veel later ging de Ferrari-coureur ook langs zijn ploeggenoot Massa. Maar Alonso zag Vettel langzaam maar zeker bij hem wegrijden.

De Ferrari’s maakten later een pitstop dan de Red Bulls, maar dat hielp de Italiaanse renstal op het eigen racecircuit niet. Webber zou Massa zelfs nog passeren. De Braziliaan eindigde uiteindelijk als vierde, voor de sterk rijdende Hülkenberg, diens landgenoot Nico Rosberg, de Australiër Daniel Ricciardo en de Franse Zwitser Romain Grosjean. De Brit Lewis Hamilton, derde in het WK-klassement met 141 punten, eindigde als negende.

De Nederlander Giedo van der Garde werd achttiende in de GP van Italië, één plaats achter zijn ploeggenoot Charles Pic van renstal Caterham. Van der Garde maakte als een van de weinige coureurs twee pitstops, waarbij de laatste niet vlekkeloos verliep.

Van der Garde bleef wel de twee Marussia’s van Jules Bianchi en Max Chilton voor in een race die slechts twee uitvallers kende: Jean-Eric Vergne en Paul Di Resta.