Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Elegant uitschreeuwen

Luisteren

// SoulWillis Earl BealNobody KnowsXL Recordings, € 17,99

De Amerikaanse zanger Willis Earl Beal is een soulzanger die ons het achterste van zijn tong toont, zijn zielenpijn uitschreeuwt en het nog elegant laat klinken ook. De tegendraadse aanpak van het debuut Acousmatic Sorcery uit 2012 heeft hij op zijn tweede cd, Nobody Knows, goeddeels volgehouden. De begeleiding bestaat vaak uit schonkige piano, vervormde stemmen, dwarse drums. Het liedje ‘Coming Through’, met vocale ondersteuning van Cat Power, komt nog het meest in de buurt van een conventioneel soulnummer, met zijn wiegende cadans en jubelend refrein. ‘Burning Bridges’ en ‘Everything Unwinds’ zijn prachtige getuigenissen met gospelachtige ondertoon. Zo heeft Beal zich, vergeleken met zijn debuut, toch verder ontwikkeld.