Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Edisons Klassiek voor Reinbert de Leeuw en Van Baerle Trio

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw is vandaag onderscheiden met een Edison Klassiek. Op deze archieffoto uit 2008 krijgt De Leeuw op zijn zeventigste verjaardag in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ een lintje opgespeld van toenmalig burgemeester Job Cohen.
Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw is vandaag onderscheiden met een Edison Klassiek. Op deze archieffoto uit 2008 krijgt De Leeuw op zijn zeventigste verjaardag in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ een lintje opgespeld van toenmalig burgemeester Job Cohen. Foto ANP / Sander Koning

Pianist Reinbert de Leeuw is vandaag tot beste solist instrumentaal gekozen bij de Edisons Klassiek 2013. Dat maakte de organisatie vanmiddag bekend. Ook het Van Baerle Trio en solist Matthias Goerne vielen in de prijzen.

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (75) kreeg een Edison Klassiek voor zijn vertolking van Via Crucis van Franz Liszt. Hier speelt hij La Notte van Liszt:

De Leeuw versloeg daarmee de Franse pianist Pierre-Laurent Aimard en de Duitse violiste Isabelle Faust. De nominaties voor Edison Klassiek werden in juli bekendgemaakt.

De Duitse bariton Matthias Goerne werd onderscheiden in de categorie vocaal voor zijn vertolking van Schuberts Schwanengesang:

Het Van Baerle Trio kreeg een Edison Klassiek in de categorie debuut. Hier spelen ze een stuk van de Russische componist Arensky:

Het Amsterdamse koor Cappella Amsterdam (o.l.v. Daniel Reuss) werd bekroond voor hun versie van Choral Works van de Tsjechische componist Janácek:

De Edisons zijn de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen. De jury bestond uit Stef Collignon (voorzitter), Mischa Spel, Tonko Dop, Jochem Valkenburg, Astrid in ’t Veld en Peter Janssen.

Edisons in februari voor Blaudzun en Trijntje Oosterhuis

In februari werden de Edisons voor popmuziek uitgereikt aan onder meer Blaudzun en Trijntje Oosterhuis. De publieksprijzen gingen naar Racoon en Nick & Simon.

De Edison, vernoemd naar de uitvinder van de fonograaf, Thomas Edison, is de oudste muziekprijs van Nederland. Sinds 1960 worden de prijzen ervoor uitgereikt. Marco Borsato is recordhouder: hij won in totaal dertien Edisons.