Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

De school

De witte school – de uitdrukking bestaat in het Russisch sinds het aantal ‘zwartharige’ kinderen op sommige scholen is opgelopen tot 50 procent. Het landelijke dagblad Komsomolskaja Pravda, dat met grote regelmaat – en bezorgdheid – schrijft over immigratiekwesties, tekende deze zomer een incident op over school nummer 847 in het noordoosten van de stad, dat tot groot rumoer leidde.

Op 27 februari werd de 16-jarige scholier Islam, geboren in het Zuid-Kaukasische buurland Azerbeidzjan, met een mes vermoord bij de bushalte. Misschien door skinheads, misschien ook niet. Islams vriendje Edik organiseerde op school een collecte voor diens ouders. En hij droeg zijn klasgenoten op zwarte kleren aan te doen op de dag van de begrafenis.

„Wie het niet doet, is een fascist”, riep Edik, die zeker wist dat zijn vriendje door ‘Russen’ was vermoord. Een lerares greep in. Ze hield een preek waarin ze de kinderen „met een andere nationaliteit” opdroeg zich aan „onze wetten” te houden, „geen deken over je heen te trekken” en niet „tè-tè-tè-tè-tè in je eigen taal te kletsen”. Een andere lerares die toevallig binnenliep zei: „En zo is het.”

Beide juffen werden na een klacht van een moeder uit Azerbeidzjan ontslagen, maar de rechtbank maakte die beslissing weer ongedaan en ze kregen hun baan terug. De Komsomolskaja Pravda verwelkomde ze terug als heldinnen. De schoolleiding geeft geen commentaar.

Burgemeesterskandidaat Navalny pleitte ervoor alle migrantenkinderen verplicht Russische (bij)les te laten volgen. Volgens Anna Nekrasova, lerares op school nummer 874, waar eenderde van de kinderen migrantenouders heeft, is het niet deze groep kinderen die het gemiddelde niveau van de klas omlaag haalt.

„De meeste kinderen uit Centraal-Azië zijn juist erg nijver en braaf. Hun grammatica blijft zwakjes, maar ze halen gewoon hun diploma”, zegt de juf taal en tekenen.

Het grote probleem zit volgens haar juist bij sommige Russische ouders. „Zij leren hun kinderen dat deze kindjes minder zijn dan zij.”