Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

De Rode Duivels zijn Oranje voorbij

Nederland en België zijn bijna zeker van WK-deelname. Vanaf woensdag staan de Rode Duivels voor het eerst boven Oranje op de FIFA-ranking.

Wat is er gebeurd in de vier jaar die verstreken zijn sinds België met 2-0 verloor in Armenië? Timmy Simons van PSV deed toen nog mee, net als Gill Swerts van AZ. En ook Moussa Dembélé speelde nog in Alkmaar. Bondscoach Franky Vercauteren nam ontslag, tijdens een dramatische WK-kwalificatieserie. Dick Advocaat nam het over. Prompt verloor hij van Estland uit, en hoe lastig het in Tallinn voetballen is weet Nederland ook. Vrijdag speelde Oranje er gelijk.

Zie het Belgische sterrenensemble nu afkoersen op het WK, na een 2-0 uitoverwinning op Schotland vrijdag. Als bondscoach Marc Wilmots wil, kan hij elf basisspelers uit de Engelse Premier League en Spaanse Primera División opstellen. Vooral de weelde in de verdediging steekt af bij de dunne spoeling van adequate verdedigers bij Oranje. Nederlanders die de eredivisie nog niet eens zijn ontgroeid, moeten het straks op het WK tegen Lionel Messi, Neymar of Falcao opnemen.

De eredivisie verdween uit het Belgische nationale elftal, of liever gezegd: de betere Belgen ontgroeiden de Nederlandse competitie. Wil je echt bij de Rode Duivels aanhaken, dan moet je weg uit Nederland. Dat wist Jan Vertonghen ook. „Ik ben nu min of meer tweede keuze als linksback bij België”, zei hij een paar weken voor hij Ajax vorige zomer verruilde voor Tottenham Hotspur. „Middenvelder of centrale verderdiger, daar hoef ik niet eens aan te denken. Daar baal ik wel van.” Hij was op dat moment de beste speler van de eredivisie.

Zijn we onze voorsprong kwijt? Voor het eerst in de twintigjarige geschiedenis van de FIFA-ranking zal België deze week boven Nederland staan. Hoe dik Oranje ook morgen mag winnen van Andorra, de vijfde plaats zijn we vanaf woensdag kwijt. Dat is meer dan symbolisch, want België zou zomaar eens de positie als groepshoofd (gunstiger loting) bij de WK-loting kunnen afsnoepen van Nederland. Naast Brazilië zit de top-7 van de lijst in pot 1.

De wedstrijd tegen Estland toonde nog maar eens aan hoe onvolwassen de Nederlandse verdediging is. Eén tegenslag, een doelpunt van Estland, en Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij raakten van de kook. Louis van Gaal wisselde De Vrij halverwege de tweede helft omdat die „de vrije ruimte niet meer durfde te bespelen”. Tegen Estland dus. Alleen Daryl Janmaat op rechts hield zijn niveau. Linksback Jetro Willems, voor het eerst sinds het mislukte EK in Polen en Oekraïne weer in de basis, was een bron van onrust en deed verlangen naar Daley Blind, die daar normaal staat.

Hoeveel groei zit er in de negen maanden voor het WK nog in het beoogde centrale duo van Van Gaal? De Vrij en Martins Indi zullen een seizoen met Feyenoord tegemoet gaan waarin ze zich nog niet eens met Europese subtop kunnen meten. De groepsfase van de Europa League werd immers niet gehaald. „Feyenoord had tegen Valencia en Swansea kunnen spelen. Eén keer tegen zulke ploegen word je al beter van, wijzer van. Dat loopt je nu mis”, zei Robin van Persie vorige week. Na de wedstrijd tegen Estland nam de aanvoerder, zoals het hoort, de verdedigers in bescherming.

Maar hij stipte vorige week in een gesprek in Noordwijk onbewust een sluimerend kwaal in de eredivisie aan, het ingesleten gebruik om Europees voetbal als belastend te beschouwen. Van Persie, spits van Manchester United, verbaast zich daarover. „Je moet daar toch echt mee dealen. Zo gaat dat er in de top aan toe, dat is het ritme. Voor ons is het andersom. Als we geen midweekse wedstrijden hebben, voelen we ons uit ons ritme. Wij willen juist zaterdag, en dan weer dinsdag en dan weer zaterdag spelen. Het eerste jaar moet je aanpoten, maar je zult er toch doorheen moeten.”

Zoals ook de Belgen Vertonghen, Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Vermaelen (Arsenal) daar doorheen zijn. Of Eden Hazard, van Chelsea. Neemt niet weg dat Nederland zich morgen moeiteloos plaatst voor het WK, officieus dan wel officieel (als Roemenië niet wint van Turkije). En Van Gaal verloor na zijn terugkeer als bondscoach pas één wedstrijd. Dat was tegen België.