Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De ark van Noach op de plancha

Voor wie Barcelona bezoekt en interesse in voedsel heeft, is de Mercat de La Boqueria min of meer verplichte kost. Behalve dat je er bijna alles kunt kopen wat God ontworpen heeft, kun je er ook fantastisch eten. Tussen de marktkramen zijn barretjes opgetrokken waar à la minute de halve ark van Noach voor je

Voor wie Barcelona bezoekt en interesse in voedsel heeft, is de Mercat de La Boqueria min of meer verplichte kost. Behalve dat je er bijna alles kunt kopen wat God ontworpen heeft, kun je er ook fantastisch eten. Tussen de marktkramen zijn barretjes opgetrokken waar à la minute de halve ark van Noach voor je op de plancha wordt gegrild.

Het gaat er bepaald hectisch aan toe en daarom is het handig om te weten hoe het hier heurt. Speciaal voor Barcelonagangers een korte cursus eten op de Boqueria:

1. Omarm de wachtrij. Bestel alvast een glas cava en geniet van het schouwspel, de razendsnelle bewegingen van de koks, het kraken van een verse langoustine op de gloeiende plaat, de herrie, de geuren.

2. Probeer al wachtend de mensen die met gelukzalige gezichten en voortdurend hun vingers aflikkend aan de bar zitten te eten niet al te ongeduldig aan te kijken. Als jij er straks zit wil je je ook ongehaast kunnen wentelen in ongeëvenaard genot.

3. Tegen de tijd dat je aan de beurt bent komt er een mannetje (ja sorry, het zijn altijd mannetjes) naar je toe om te vragen wat je wilt eten. Zorg dat je dat dan ook weet. Wanneer je de menukaart niet begrijpt, kun je wijzen naar wat andere gasten op hun bord hebben liggen.

4. Als je eenmaal zit: vergeet de chaos om je heen en geniet. Bestel ook gerust een tweede ronde. Laat je in geen geval wegkijken door de rij wachtenden achter je barkruk. Wijs hen zo nodig op punt 2 van deze cursus.

5. Wees geen gierige toerist; geef een gulle fooi.

Volgende week het recept voor de salpicon die ik onlangs at bij Bar Central op de Boqueria. Vandaag: gefrituurde pimientos de padrón, die kleine groene pepertjes die meestal mild zijn, maar waarvan 1 op de 100 je plotseling venijnig in de neus bijt. Ze zijn soms te koop, en anders vaak wel te bestellen bij groentejuweliers.

Verhit een laag olijfolie tot 175 graden en frituur de pimentos tot ze krokant zijn en beginnen te kleuren. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi royaal met zout.

Pimientos de padrón

100 gram pimientos de padrón

olijfolie

zeezoutvlokken