Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

BRIEVEN

Monarchie

Ik droom dat Zorreguieta zijn straf nog krijgt

De ingezonden brief van M. Mourik (NRC Handelsblad, 5 september, Koningspaar gelooft nog als enige in onschuld Zorreguieta) toont maar weer eens aan hoe wankel de monarchie is.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat mijn droom niet in het dromenboek zou worden opgenomen, vond ik het dan ook zinloos die in te sturen.

Ik droom nog steeds dat voor zijn overlijden Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, wordt veroordeeld voor zijn misdaden en dat hij achter de tralies zal verdwijnen.

Maar ook na zijn dood zal ooit worden aangetoond dat hij medeplichtig was aan het schrikbewind van de Argentijnse dictator Videla.

Ons koningspaar zal daarmee voor eens en altijd een huichelpaar zijn en zoals Mourik schrijft: onacceptabel. Een koninklijke droom die wel eens snel in een nachtmerrie zou kunnen eindigen.

Joke Koelmans

Lichamelijke passiviteit

Stop met dat vastbinden, het schaadt de gezondheid

Huisarts Nicole Zengerink vindt het een goede zaak om mensen vast te binden. (NRC, 3 sept.). Haar eerste argument hiervoor is dat kinderen ook vastgebonden worden en dat iedereen dat prima vindt. Dat iedereen dat prima vindt, wil echter niet zeggen dat het gezond is. Uit onderzoek blijkt dat het vastbinden of op andere wijze immobiliseren van gehandicapten en ouderen diverse problemen tot gevolg kan hebben, waaronder depressie, agressie, opwinding, standsafwijkingen van gewrichten, incontinentie, doorliggen, een sterke afname van spiermassa en vermindering van het evenwichtsgevoel. Lichamelijke passiviteit leidt daarnaast tot forse achteruitgang van het denkvermogen, het slaap-waakritme en de stemming. Dit is de reden dat met wetgeving getracht wordt het vastbinden tot een minimum te beperken.

Dat inactiviteit tot zulke diverse klachten kan leiden, komt omdat spieractiviteit nodig is om de zenuwen fit te houden. Spieractiviteit zorgt voor aanmaak van neurotrofinen in de spieren zelf maar ook in de hersenen. Neurotrofinen zijn stoffen die de zenuwen nodig hebben om te kunnen overleven en te groeien. Zonder spieractiviteit verpieteren daarom zowel de spieren zelf, als de zenuwen en de hersenen. Dit geldt ook voor kinderen. Bij kinderen houdt de ontwikkeling van motoriek (beweging) en hersenen (cognitie, intelligentie) verband met elkaar. Beperking van beweging betekent beperking van de ontwikkeling van de hersenen en het bewegingsapparaat.

Baby’s, peuters en kleuters worden tegenwoordig steeds vaker en langer vastgegespt en in achterover gekantelde stoelen gezet waarin ze niet goed kunnen bewegen. Zou de daardoor opgelegde bewegingsbeperking bij kinderen kunnen leiden tot dezelfde problemen als bij ouderen? Niemand stelt hier ooit vragen over. Ik zou het graag willen weten. Ondertussen zou ik het zekere voor het onzekere nemen en vrijheidsbeperking van baby’s en kinderen bewust beperken tot het noodzakelijke, zoals gebruik van een autostoeltje in een auto.

Mevr. dr. ir. B.J. Daams