Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Berlusconi naar Hof voor Rechten van de Mens

Nog vóór een besluit over mogelijke schorsing van oud-premier Berlusconi als senator hebben medewerkers van Berlusconi gisteren gezegd dat hij zijn zaak aanhangig zal maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Vanmiddag zou een Senaatscommissie zich buigen over de positie van Berlusconi. Hij is vorige maand veroordeeld wegens financiële fraude, en kan op grond van een wet van vorig jaar uit de Senaat worden gezet.

Al weken gaat het Italiaanse politieke debat over weinig anders dan over wat er met Berlusconi moet gebeuren nu hij, voor het eerst in de vele rechtszaken tegen hem, definitief is veroordeeld. De rechtse leider heeft gesuggereerd dat, als hij zijn zetel als senator verliest, zijn partij uit de brede coalitie zal stappen die in april met veel moeite is geformeerd.

De 76-jarige Berlusconi voelt geen morele plicht om op te stappen omdat de rechtszaken tegen hem in zijn ogen politiek gemotiveerd zijn. Maar het voorgaande zakenkabinet van premier Mario Monti heeft een wet aangenomen waarin staat dat parlementariërs die tot meer dan twee jaar cel zijn veroordeeld, hun zetel moeten opgeven. Berlusconi heeft vier jaar gekregen; wegens een eerdere amnestie en een leeftijdsclausule is dat in de praktijk één jaar huisarrest.

Het Hof van Cassatie heeft een eerder vonnis over een verbod op politieke functies voor de mediamagnaat terugverwezen naar een lagere rechter.