Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

Badr gaat van een dolletje ineens voor de kill

Geweld is voor kickbokser Badr Hari heel gewoon Jens Olde Kalter schreef het boek Badr over de controversiële vechtsporter

Badr Hari (rechts) in actie tegen Zabit Samedov, 25 mei. In de tweede ronde ging Badr knock-out.
Badr Hari (rechts) in actie tegen Zabit Samedov, 25 mei. In de tweede ronde ging Badr knock-out. Foto ANP

Verslaggever

Beng! Klung! Patz! Als tekstwolkjes in een stripverhaal vliegen de trappen en klappen de lezer tegemoet in Badr. De harde werkelijkheid achter Badr Hari. Keihard en nietsverhullend, belooft de cover. De hype maakte de biografie over kickbokser Badr Hari in zijn eerste week zowel de nummer één van de bestsellerlijst van de CPNB – nu vierde – als het meest gestolen boek. De publiciteit kon beroerder zijn.

Jens Olde Kalter, journalist en personal trainer, schreef eerder De Kickbokser. Dat vertelt het verhaal van Ernesto Hoost, de in Japan aanbeden viervoudig wereldkampioen K1, de spectaculaire mix van vechtsporten waarin ook Hari zijn roem en een wereldtitel verwierf. Olde Kalter beschrijft in Badr hoe vechtsportambassadeur Hoost Hari vaderlijk waarschuwt na een overwinning. „Vooral jezelf blijven Badr. Niet te bijdehand gaan doen.”

Het is vergeefse moeite. Meer nog dan vechtsporter is Hari verdachte van zware mishandeling van een reisondernemer bij een dancefeest, vriend van een ex-voetbalvrouw en een gevreesde knokker in het Amsterdamse nachtleven. Je houdt van hem of je haat hem, zegt schrijver Abdelkader Benali, wiens in het najaar te verschijnen roman Bad Boy is geïnspireerd op Hari.

Van jongs af aan vechten als een kerel

Olde Kalter reconstrueerde minutieus het leven van de kickbockser. Hij sprak met voormalige trainers, managers en tegenstanders. Hij trok de verhalen na over bedreigde horecaondernemers, mishandelde ex-vriendinnen en afpersingen in opdracht van criminelen. Ook toog hij naar Hari, die hem vroeg een evenwichtig boek te schrijven, „zodat ik het straks ook leuk vind om te lezen”.

Dat is maar de vraag. Badr schetst het beeld van een Marokkaanse jongen uit een Amsterdamse schotelwijk, die van jongs af aan vocht als een kerel en het applaus opeiste. Een charmante knaap met een enorm talent voor vechtsport, maar zonder de wil ervoor te trainen en leven. Hari is onvoorspelbaar, zegt een oud-trainer, die niet begrijpt hoe hij „van een dolletje ineens voor de kill kon gaan”.

Geweld is voor Hari heel gewoon, hij gebruikt het om eer en respect af te dwingen. Niet alleen in de sportschool, maar ook in het dagelijks leven waar hij steeds wisselt van vriendin, trainer en verkeerde vrienden. Het boek is een moderne schelmenroman, maar dan zonder de eigenlijk goede inborst van de hoofdpersoon. Een arts zegt zelfs dat Hari de kenmerken heeft van een psychopaat.

Wie zijn leven zoals Hari leeft, blijft niet zonder vijanden. Zo zou hij een relatie hebben gehad met de vriendin van Hells Angels-voorman Harrie Stoeltie toen die vastzat en haar hebben mishandeld. De kickbokser zou ook tijdelijk naar Marokko zijn gevlucht nadat een crimineel met een wapen bij de sportschool naar hem had geïnformeerd.

Badr geeft een interessante inkijk in het kickboksmilieu, heeft een lekker tempo, maar bevat nogal wat schoonheidsfoutjes – van een verkeerd gespelde naam tot een foutieve vervoeging. Het zal de verkoop niet stuiten. Hari blijft het nieuws halen met de rechtszaak wegens geweldsmisdrijven, een rentree in de ring en de vermeende vondst van doping in zijn huis. En anders werkt Olde Kalter mee aan een interview op de website van De Telegraaf, met de titel: Estelle niet veilig bij Badr. Want velen willen niets met Hari te maken hebben, maar wel alles van hem weten.