Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Leider Kim Jong-un blijkt vader te zijn geworden van een dochter

Leider Kim Jong-unFoto AP
Leider Kim Jong-unFoto AP

Kim Jong-un, de jonge Noord-Koreaanse leider die eerder dit jaar nog dreigde met een vernietigende oorlog tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten, is vader geworden van een dochter. Het nieuws kwam dit weekeinde naar buiten via de voormalige Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman, die vorige week op bezoek was bij Kim.

Rodman vertelde de Britse krant The Guardian na terugkeer in China dat Kim „een goede vader” is. Zijn dochter heet Ju-ae. De basketballer is in het algemeen vol lof over de Noord-Koreaanse leider, door hem omschreven als een „geweldige vent”. Hij bracht enige tijd door met Kim, zijn vrouw Ri Sol-ju en hun baby aan de kust.

Het is onduidelijk of Ju-ae te zijner tijd in aanmerking komt voor de opvolging. Haar vader is al de derde van de Kim-dynastie aan het bewind. Tot nu toe hebben er echter alleen mannelijk Kims aan het roer gestaan.

Rodman was in Noord-Korea, omdat hij een ‘verzoeningswedstrijd’ wil organiseren tussen een Amerikaans en een Noord-Koreaans basketbalteam. In december hoopt hij weer in Noord-Korea te zijn in verband met dit evenement.

Al voor zijn vertrek had Rodman verklaard het niet te willen hebben met Kim over Kenneth Dae, een Amerikaan van Koreaanse afkomst die in Noord-Korea gevangen zit en naar verluidt ernstig ziek is. „Dat is niet mijn werk.” Vorige maand trok Noord-Korea op het laatste moment een uitnodiging in aan een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger, die naar Pyongyang zou komen om over de vrijlating van Bae te spreken.