Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: nieuwe videoclip Arcade Fire door Anton Corbijn

Screenshot van de website van Arcade Fire, thereflektors.com

9pm, 9/9. Meer dan deze cryptische omschrijving kregen de smachtende fans van de Canadese indierockers van Arcade Fire niet als aankondiging voor het nieuwe album Reflektor. Vanavond ging eindelijk de videoclip van de gelijknamige eerste single in première. Om negen over negen.

Niemand minder dan regisseur Anton Corbijn is gestrikt om beelden bij ‘Reflektor’ te maken. Aan het Amerikaanse blog The Daily Beast vertelde Corbijn eerder dat hij “gezworen is tot geheimhouding”:

“Het is allemaal een grote verrassing.”

De band zette al een toetsenarrangement op Spotify en vorige week dook een teaser op Youtube op:

Uiteraard is het liedje zelf (met bijbehorende psychedelische retrohoes) dit weekend gelekt, beluisteren doe je hier.

Interactieve video

Op justareflektor.com is sinds gisteren een interactieve videoclip te zien van de Canadees Vincent Morisset, die de thema’s van Reflektor verkent via je pc of je smartphone/tablet. Daarvan is ook een stukje op YouTube gezet:

Schrijf maar vast op: 29 oktober

Reflektor wordt het vierde studioalbum en is het eerste materiaal dat de band uitbrengt na The Suburbs (2010). James ‘LCD Soundsystem’ Murphy nam de productie van Reflektor voor zijn rekening. En ook David Bowie zong een mopje mee, zo bevestigde hij op zijn Facebookpagina. Het nieuwe album ligt vanaf 29 oktober in de schappen.

Muziekrecensent Jan Vollaard schreef eerder in NRC Handelsblad dat Arcade Fire zich ontwikkelde “van een statige begrafenisband tot een steeds groter wordende groep mannen en vrouwen die uitbundig over het podium stuiteren met akoestische instrumenten, enthousiaste samenzang en dynamische licht- en filmbeelden”.

De band staat bekend om de bombastische arrangementen en de keur aan instrumenten waarvan ze gebruikmaken: gitaar, basgitaar, violen, altviolen, cello’s, xylofoons, het glockenspiel, piano, accordeon, harp, mandoline. Tijdens de optredens wisselen de bandleden vaak onderling van instrument. Maar de band schuwt ook electronica niet.

Van statige begrafenisband tot gewilde festivalband

Het vorige album The Suburbs stond ruim een half jaar in de albumhitlijst en bereikte de derde plaats. Over het concert dat de band in de Heineken Music Hall gaf om dat album te promoten, zei Vollaard:

“De groep uit Montreal is een gewilde festivalband geworden, die voldoende sterke songs heeft verzameld om ook het wat minder alternatieve poppubliek te behagen. I used to wait, de hit van hun derde, recente album The Suburbs, is een vurig pleidooi om alles bij het oude te houden. Vroeger stuurden we brieven, geen sms’jes.
Butler is een gangmaker met een religieuze drang om een zaal vol mensen naar zijn hand te zetten. Met het door kerkorgel ingeleide Intervention nam hij zijn publiek bijna letterlijk mee naar de kerk, waarna de sfeer van heiligheid overhoop werd gegooid door het Lust for life-ritme van Wake up. Wie op zijn stoel bleef zitten, pleegde een zonde tegen de flitsende beatmis die werd opgevoerd.”

Krijttekening: Arcade Fire doet een Daft Punkje

De Canadezen hebben de marketingkunst mooi afgekeken van Daft Punk. Die zorgden in maart in Austin, Texas tijdens het showcasefestival South By Southwest (SXSW) al voor consternatie door met slechts één poster het album Random Access Memories aan te kondigen. Arcade Fire doet het met krijt. Zo was er al ‘graffiti’ in Amsterdam:

Twitter avatar Schrik Thijs Schrik Arcade Fire graffiti in Amsterdam. Hype voor het nieuwe album is hier ook begonnen. #reflektor http://t.co/K1oroqQF6E

En een paar weken later dook de krijttekening ook op in Utrecht:

De speciale single die vanavond uitkomt is ook te koop bij onder meer Concerto in Amsterdam: