Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Afgetreden voorzitter MKB start eigen club: Ondernemend Nederland

Biesheuvel: Wij gaan het gaspedaal van Nederland indrukken
Biesheuvel: Wij gaan het gaspedaal van Nederland indrukken Foto NRC / Leo van Velzen

De deze maand afgetreden voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel start een nieuwe beweging voor ondernemers. Dat zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad. Volgens de krant is een “ondernemersopstand in de maak”.

De nieuwe beweging ‘van en voor ondernemers’ krijgt de naam Ondernemend Nederland, kortweg ONL. Biesheuvel, tot zijn aantreden in 2011 bij MKB Nederland zelf ondernemer, denkt dat hij in korte tijd meer dan honderdduizend ondernemers achter zich kan krijgen.

Eerste interview sinds aftreden

Half augustus maakte Biesheuvel bekend zijn functie per 1 september neer te leggen. Hij was pas halverwege zijn voorzitterstermijn. In het eerste interview sinds zijn aftreden klaagt hij over de structuur van MKB Nederland. Probleem is volgens hem dat de leden geen individuele bedrijven zijn, maar brancheverenigingen. Tegen het FD zegt hij:

“Al die branches hebben mensen afgevaardigd die, wat dan zo mooi heet, de weg in Den Haag kennen. Ik was de enige bijbaanloze bestuurder. Overal zat ik aan tafel met Eerste Kamerleden, of ex-politici. Ik ken geen ondernemer die zich daar vertegenwoordigd voelt.”

Volgens Biesheuvel is de Nederlandse poldercultuur een rem op de mogelijkheden om uit de crisis te komen. “We werken in structuren van vroeger. Ik geloof niet meer in brancheorganisaties.” Voor iedere oplossing van de crisis zijn volgens Biesheuvel ondernemers nodig. “Daar zitten de goede ideeën wel, maar worden niet gehoord.”

Beweging of partij?

ONL wil zich richten op drie barrieres die volgens Biesheuvel economische groei in de weg staan: er moet een lastenverlichting komen, de kredietverlening moet omhoog en er moet haast worden gemaakt met de verhoging van “het bestuurlijk tempo”. Over wat voor een vorm de nieuwe beweging krijgt, is Biesheuvel volgens het FD nog vaag. Hij sluit politieke aspiraties van ONL niet uit, maar wil niet zeggen of het een politieke partij in de maak is of een protestbeweging. Biesheuvel:

“Het wordt een belangenbehartiger van ondernemers, waar ze zelf de agenda bepalen en niet de baantjesjagers in Den Haag. Er komt in ieder geval geen politicus in.”