Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Aardvarken XXXL

foto robin utrecht

Zien //

grote kunstFeestaardvarkenCentrum van Arnhem

De laatste onderdelen van het Feestaardvarken zijn er ter plekke aan gemonteerd. Het beeld, dat het grootste kunstwerk van Nederland is, is een cadeau aan Arnhem van dierentuin Burgers’ Zoo, dat daarmee zijn 100-jarig bestaan luister bijzet. Het Feestaardvarken is ontworpen door Florentijn Hofman, de Nederlandse kunstenaar die internationale bekendheid kreeg met zijn Badeend van vijftien meter hoog. Meer dan acht miljoen mensen kwamen kijken naar zijn gele kunstwerk in de haven van Hong Kong. Hofman werd een beroemdheid in China, hij deed er zeven interviews per dag. Het aardvarkenbeeld is nóg groter: 30 meter lang, 9 meter hoog en 13 meter breed, en weegt 150.000 kilo. De buik en de linkerachterpoot zijn met elk 14 ton het grootst en het zwaarst. Toch kan het aardvarken verplaatst worden, bijvoorbeeld als de eigenaar van de grond die verkoopt en het beeld ergens anders een plek moet zoeken.