Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Minister van Justitie van Curaçao mag aanblijven

Minister van Justitie Nelson Navarro (midden) komt samen met destijds minister-president Daniel Hodge (links) en de minister-president van Aruba Mike Eman (rechts) aan bij het Curaçaose parlement eerder dit jaar.
Minister van Justitie Nelson Navarro (midden) komt samen met destijds minister-president Daniel Hodge (links) en de minister-president van Aruba Mike Eman (rechts) aan bij het Curaçaose parlement eerder dit jaar. Foto ANP / Prince Victor

De minister van Justitie van Curaçao, Nelson Navarro, hoeft niet op te stappen. Dat bleek zojuist toen hij in het parlement uitleg gaf over de dood van een sleutelfiguur in de moordzaak rond politicus Helmin Wiels, meldt persdienst ANP.

Een van de verdachten, Luigi F., werd in de nacht van vrijdag op zaterdag dood aangetroffen in zijn cel. Hij heeft zelfmoord gepleegd door zich met delen van zijn kleding te verhangen aan de tralies van zijn cel. Eerder die week was hij overgeplaatst naar een ander cellencomplex op het eiland.

Navarro zei dat F. elk uur door bewakers werd gecontroleerd in zijn cel en dat er geen enkele aanwijzing was dat hij zelfmoord wilde plegen. Toch bleek hij bereid door de gebeurtenissen op te stappen. Dat vond het parlement echter niet nodig: het vertrouwen in hem is niet opgezocht. Wel moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de dood van F. en moet de minister zo snel mogelijk meer duidelijkheid geven over de voortgang van de moordzaak Wiels.

Navarro noemde zijn bereidheid zijn functie neer te leggen een “kwestie van politieke beschaafdheid”:

F. was sleutelfiguur

Wiels werd op 5 mei neergeschoten door vijf kogels op het strand nabij zijn huis op Curaçao. Begin juni werd het in stukken gesneden lichaam gevonden van Bolle, een van de mannen die waarschijnlijk betrokken waren bij de moord. Hij was vermoedelijk de chauffeur van de vluchtauto waarmee de daders wegreden na de moord. Zijn moordenaar was F., ook wel bekend als ‘Pretu’ - en ook hij leeft sinds dit weekend dus niet meer.

Eerder vandaag stelde Navarro de korpschef van de politie op non-actief, omdat hij volgens Navarro geen juiste inschatting heeft gemaakt van de veiligheidssituatie in de politiecellen.