Witte Huis toont Congresleden beelden slachtoffers gifgasaanval

Screenshot van de uitzending van CNN gisteravond over de compilatievideo met daarop vermoedelijk beelden van slachtoffers van de gifgasgasaanval in Syrië.
Screenshot van de uitzending van CNN gisteravond over de compilatievideo met daarop vermoedelijk beelden van slachtoffers van de gifgasgasaanval in Syrië.

Het Witte Huis heeft schokkende filmbeelden aan Amerikaanse Congresleden laten zien van vermoedelijk slachtoffers van de gifgasaanval in Syrië om ze te overtuigen van de noodzaak militair in te grijpen in Syrië. Dat meldde CNN gisteravond.

De Amerikaanse regering zou een dvd hebben gemaakt met daarop een compilatie van dertien filmpjes, die gemaakt zouden zijn na de gifgasaanval op Syrische burgers op 21 augustus. CNN toonde gisteravond de gruwelijke beelden waarop tientallen doden te zien zijn, onder wie veel kinderen, en ook mensen die de aanval lijken te hebben overleefd, maar er zeer slecht aan toe zijn.

De beelden, die na 21 augustus op Youtube zijn gezet, zouden door de inlichtingendiensten geverifieerd zijn als authentiek. De symptomen die de slachtoffers in de video’s hebben, zoals vernauwde pupillen, zouden wijzen op het gebruik van het gifgas sarin.

Obama geeft morgen interviews aan zes tv-zenders

De Amerikaanse president Obama heeft afgelopen week het Congres gevraagd om toestemming voor militaire acties in Syrië, het Congres zal volgende week waarschijnlijk hierover stemmen. Ondertussen lijkt Obama alles op alles te zetten om de publieke opinie te bewegen richting steun voor ingrijpen in het land.

Morgen geeft de president interviews aan alle zes belangrijke televisiezenders (NBC, ABC, CBS, FOX, CNN, PBS) om het belang van een aanval te onderstrepen. De interviews worden ‘s middags opgenomen en ‘s avonds uitgezonden op alle grote zenders. Dinsdag spreekt hij het Amerikaanse volk rechtstreeks toe in een televisietoespraak.

In zijn wekelijkse update aan het land zei hij gisteren dat een Amerikaanse militaire operatie in Syrië niet vergelijkbaar zal zijn met de oorlog in Irak of Afghanistan. De president benadrukte dat elke vorm van actie die de VS in Syrië ondernemen beperkt van omvang en tijdsduur zal zijn.

    • Anouk Eigenraam