Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Weer vluchten van Zuid-Soedan naar Soedan

Afgevaardigden van Soedan en Zuid-Soedan op een top deze week over olie in Khartoum.
Afgevaardigden van Soedan en Zuid-Soedan op een top deze week over olie in Khartoum. Foto AFP / Ashraf Shazly

Een commerciële Zuid-Soedanese luchtvaartmaatschappij vliegt sinds vandaag weer naar Soedan. Dat melden diverse staatsmedia. Het is een nieuw teken van verbeterde betrekkingen tussen de ruziënde landen.

Soedan trok deze week op een top over olie ook het voornemen terug om de olie-export van buurland Zuid-Soedan te blokkeren. Dat olierijke land is van Soedan afhankelijk voor de export, omdat het door land omsloten wordt. Die bekendmaking werd gezien als de opening van een nieuw hoofdstuk in de stormachtige bilaterale betrekkingen. Olie is voor beide landen de belangrijkste inkomstenbron.

De leiders zijn ook overeengekomen om de buitenlandse handel nieuw leven in de blazen. Die kwam grotendeels tot stilstand vorig jaar toen een ruzie over betwist grondgebied en olietoeslagen escaleerde. Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk, na een vredesovereenkomst uit 2005 waarmee de tientallen jaren durende burgeroorlog beëindigd moest worden. Nog steeds is van sommige grensgebieden niet duidelijk tot welk land ze behoren.

South Supreme Airlines is de eerste Zuid-Soedanese maatschappij die naar het van oorsprong rivaliserende buurland vliegt. Twee Soedanese luchtvaartmaatschappijen bieden al vluchten aan van Khartoum naar Juba. (Reuters)