‘Vijftien doden bij luchtaanval NAVO in Afghanistan’

Bij een luchtaanval van de NAVO in Afghanistan zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Volgens de NAVO betreft het alleen militanten, maar volgens de Afghaanse politie zijn er ook burgers onder de doden.

Volgens de NAVO ging het om een ‘precisie-aanval’ en zijn er tien militanten gedood, de Afghaanse politie zei dat zich onder de doden minstens acht burgers bevonden, onder wie vier vrouwen en vier kinderen. Er zou een auto zijn geraakt waarin de vrouwen en kinderen zaten en waarin eerder drie Afghaanse en drie Arabische militanten ingestapt zouden zijn.

De luchtaanval vond plaats in Kunar, een provincie in het grensgebied met Pakistan dat bekendstaat als bolwerk van opstandelingen en buitenlandse strijders die samenwerken met de Afghaanse Taliban.

Aanslag Talibaan op geheime dienst

De Talibaan eisten vandaag overigens een aanslag op met een autobom op de Afghaanse inlichtingendienst. De aanslag zou aan zeker vier militairen en zes opstandelingen het leven gekost hebben. De autobom ging af bij het kantoor in de oostelijke provincie Wardak, op zo’n veertig kilometer van de hoofdstad Kabul. Na de explosie vielen Talibaan-strijders het kantoor met vuurwapens aan. Een onbekend aantal militairen raakte gewond.

Al langer spanningen om burgerdoden

Burgerdoden zorgen al tijden voor spanningen tussen de NAVO en de Afghaanse regering en de Afghaanse bevolking. De NAVO gaat de aanval wel onderzoeken. In een verklaring zei de organisatie “alle beschuldigingen over burgerdoden serieus te nemen”.

Tot nu toe zijn er dit jaar al ruim duizend burgerdoden gevallen en meer dan tweeduizend burgers gewond geraakt. Volgens de VN een stijging van 24 procent vergeleken met vorig jaar.