Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Tweede aanklacht tegen leider Moslimbroederschap

Mohammed Badie tijdens zijn eerste persconferentie, toen hij net gekozen was als leider van de Moslimbroederschap na verkiezingen in 2010.
Mohammed Badie tijdens zijn eerste persconferentie, toen hij net gekozen was als leider van de Moslimbroederschap na verkiezingen in 2010. Foto AP - Amr Nabil

Tegen Mohammed Badie is een tweede aanklacht ingediend, zo melden juridische bronnen tegenover persbureau AFP. De leider van de Moslimbroederschap wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van demonstranten tijdens recente protesten in Egypte.

Badie zat al vast vanwege het aanzetten tot geweld tijdens een protest buiten het Hoofdkwartier van de Republikeinse Garde, waarbij 55 doden vielen. Hij werd een paar weken geleden ingerekend, samen met veertien andere hooggeplaatste Moslimbroeders.

De datum waarop de top van de Moslimbroederschap voor de rechter moet verschijnen staat nog niet vast. Onder hen is ook Khairat al-Shater, de plaatsvervanger van Badie.

Veel leiders opgepakt, aanhangers veroordeeld

Een groot deel van de leiders van de Moslimbroederschap is inmiddels gearresteerd, sinds president Mohammed Morsi begin juli door het leger werd afgezet. Persbureau AFP spreekt van meer dan tweeduizend arrestaties. Morsi zit nog altijd gevangen en is aangeklaagd vanwege het aanzetten tot moord. Ook honderden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn aangeklaagd voor moord, terrorisme en poging tot moord. Tientallen aanhangers zijn deze week veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens geweld tegen het leven. Een van hen heeft levenslang gekregen.

Deze week besloot de regering de Moslimbroederschap bovendien als NGO op te heffen. De interimregering onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Sisi beschouwt de Moslimbroederschap als een terroristische organisatie. Vorige maand werden pro-Morsi kampen gewelddadig ontruimd door het leger; er kwamen in een week meer dan duizend mensen om.