Terugkijken: ‘De Tour van Bauke’ - ‘het kan wat professioneler’

De NOS zond gisteravond de documentaire ‘De Tour van Bauke’ uit. De film schetste een mooi beeld van het reilen en zeilen achter de schermen van de Nederlandse wielerformatie. Daaruit bleek dat het niveau van de ploegleiding nog wat omhoog kan.

Bauke Mollema (links) en Laurens Ten Dam (rechts) tijdens de Tour afgelopen zomer.
Bauke Mollema (links) en Laurens Ten Dam (rechts) tijdens de Tour afgelopen zomer.

De NOS zond gisteravond de documentaire ‘De Tour van Bauke’ uit. De film schetste een mooi beeld van het reilen en zeilen achter de schermen van de Nederlandse wielerformatie. Daaruit bleek dat het niveau van de ploegleiding nog wat omhoog kan.

NOS-verslaggever Kees Jongkind volgde voor de documentaire een maand lang de Belkin-ploeg dag en nacht tijdens de Tour de France. Uiteindelijk werd driehonderd uur aan filmmateriaal geschoten. Jongkind volgde renners Laurens ten Dam en Bauke Mollema overal met zijn camera: in de bus, tijdens solitaire uurtjes in het hotel, bij ploegleidersbesprekingen en tijdens de dopingcontroles.

Kijkers reageerden gisteravond op Twitter enthousiast op de documentaire:

NRC-redacteur Amanda Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Schitterende inside-docu #tourvanbauke

Maar kijkers waren minder te spreken over het niveau van de ploegleiders zelf, die in de film bij tijd en wijle ietwat amateuristisch overkomen.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Wat een machteloze treurnis, die ploegleiders #tourvanbauke

Zo blijkt uit de documentaire duidelijk dat de rol van Ten Dam pas tijdens de tour wordt uitgelegd aan de rest van de ploeg. Een van de ploegleiders legt de ploeg in de bus op een gegeven moment uit:

“Wat ik heb gemerkt is dat er wat vragen zijn over wat de rol van Lau precies is. Kijk wat we met Lau willen is dat hij degene is dat hij op het eind Bauke bijstaat in het eind van de cols. Dat houdt ook in dat hij zich op de vlakten niet naar de kloten moet rijden en dat hij zich dan ook een beetje moet gedragen als een kopman. Die ook profiteert van het werk dat jullie doen.”

Ten Dam wordt later apart genomen en vertelt:

“Kijk, we hebben gezegd we willen met jou. Je bent niet de kopman, je bent ook niet de tweede kopman. Jij moet gewoon geen tijd verliezen. We gaan later kijken in de koers hoe het met jou gaat. Kom je in ’t klassement dan gaan we je erin houden. Maar je bent wel primair om Bauke te helpen op ’t terrein waar onze andere jongens niet meer zijn. Het is met jou besproken, alleen het is niet honderd procent in de groep zo neergelegd. En nu is ’t punt om dat wel zo te doen.”

Een kijker concludeert:

Twitter avatar HuubBellemakers Huub Bellemakers Indruk tot nu toe: het kan nog wel graadje professioneler #Tourvanbauke

Bekijk hier de hele documentaire terug: