Minister van Justitie Curaçao biedt ontslag aan

Minister van Justitie Nelson Navarro (midden) komt samen met destijds minister-president Daniel Hodge (links) en de minister-president van Aruba Mike Eman (rechts) aan bij het Curaçaose parlement eerder dit jaar.
Minister van Justitie Nelson Navarro (midden) komt samen met destijds minister-president Daniel Hodge (links) en de minister-president van Aruba Mike Eman (rechts) aan bij het Curaçaose parlement eerder dit jaar. Foto ANP / Prince Victor

De Curaçaose minister van Justitie, Nelson Navarro, is bereid op te stappen vanwege de dood van een verdachte eergisteren in de moordzaak rond politicus Helmin Wiels. Dat heeft hij tijdens een persconferentie vannacht bekendgemaakt, meldt persbureau Novum.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Luigi Lorenzo F., een van de verdachten in de moordzaak rond politicus Helmin Wiels, dood gevonden in zijn cel. Volgens de politie had hij zelfmoord gepleegd door zich met delen van zijn kleding te verhangen aan de tralies van zijn cel.

De verdachte was afgelopen dinsdag vanuit de marechaussee brigade naast de marinekazerne van Suffisant overgeplaatst naar het cellencomplex in Barber, ten westen van Willemstad. Dat had de rechter-commissaris besloten op verzoek van de advocaat van Pretu.

F. ook wel bekend als ‘Pretu’, werd verdacht van de moord op Raul ‘Bolle’ M, de vermoedelijke chauffeur van de vluchtauto waarmee de daders wegreden na de moord op Wiels. Bolle zelf verdween op de dag van de moord, zijn lichaam werd begin juni in stukken teruggevonden op Curaçao.

Was geen aanwijzing dat F. zelfmoord wilde plegen

Volgens de minister van Justitie is er sinds de detentie van de verdachte geen enkele aanwijzing geweest die zou aangeven dat Pretu mogelijk zelfmoord zou willen plegen. Hij werd in het cellencomplex minstens elk uur gecontroleerd door het bewakingspersoneel.

Op de persconferentie gaf hoofdofficier van justitie Heiko de Jong aan dat er tijdens het onderzoek naar de moord op Wiels nog meer strafbare feiten zijn geconstateerd en dat er meer aanhoudingen zijn te verwachten. Details daarover wilde hij niet geven. In de zaak zit nog een verdachte vast. De 43-jarige Monica B. werd begin augustus opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

De politie heeft in een eerder stadium gezegd zicht te hebben op de opdrachtgevers van de moord op Wiels. Of dat verband houdt met de strafbare feiten die De Jong noemt, wilde hij in het belang van het onderzoek niet zeggen. Het parlement van Curaçao moet het ontslag nog wel accepteren.