Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Maldiven moeten eind september opnieuw naar stembus

President Waheed vlak nadat hij ingezworen werd als de opvolger van zijn afgetreden voorganger Nasheed.
President Waheed vlak nadat hij ingezworen werd als de opvolger van zijn afgetreden voorganger Nasheed. Foto EPA / Maldives Presidential Office

Inwoners van de Maldiven moeten eind deze maand opnieuw naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Geen van de kandidaten wist gisteren meer dan vijftig procent van de stemmen te halen, zo meldt persbureau AP.

De vorig jaar afgetreden ex-president Mohamed Nasheed kreeg gisteren 45 procent van de stemmen en liet daarmee zijn tegenstander Yaamin Abdul Qayyoom, een broer van de vroegere autocratische leider Maumoon Abdul Gayoom, ver achter zich. Qayyoom haalde 25 procent van de stemmen.

Niettemin moeten beide kandidaten het toch opnieuw tegen elkaar opnemen en Nasheed is allerminst zeker van een overwinning. De nummer drie en vier in de eerste ronde, die samen bijna dertig procent van de kiezers achter zich kregen, zijn felle critici van Nasheed. Het kan zijn dat ze zich in de tweede ronde achter Qayyoom opstellen.


Grotere kaart weergeven

Eilandengroep zit in politieke impasse

De Maldiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, bevindt zich al tijden in een politieke impasse. Nasheed, de eerste president die democratisch gekozen was, moest vorig jaar aftreden na wekenlange protesten. De demonstranten ageerden tegen zijn bevel om de hoogste strafrechter van het land, Abdulla Mohamed, te arresteren. De rechter zou volgens de regering politiek bevooroordeeld en corrupt zijn geweest.

Nasheed beweerde later dat het een coup was en dat hij gedwongen werd op te stappen door het leger. Zijn opvolger Mohamed Waheed, destijds zijn vicepresident, houdt daarentegen vol dat Nasheed vrijwillig vertrok.