Koning Willem-Alexander benoemd tot erelid IOC

epa03857175 King of the Kingdom of the Netherlands Willem-Alexander retires from 125th session of International Olympic Committee (IOC) in Buenos Aires, Argentina, 07 September 2013. International Olympic Committee (IOC) president, Jacques Rogge, said that Tokyo has won the host city for Olympic Games 2020 in a "convincing way". Japanese prime minister, Shinzo Abe, assured that these games will show a Japanese country that "has overcome an earthquake". EPA/Daniel Jayo
epa03857175 King of the Kingdom of the Netherlands Willem-Alexander retires from 125th session of International Olympic Committee (IOC) in Buenos Aires, Argentina, 07 September 2013. International Olympic Committee (IOC) president, Jacques Rogge, said that Tokyo has won the host city for Olympic Games 2020 in a "convincing way". Japanese prime minister, Shinzo Abe, assured that these games will show a Japanese country that "has overcome an earthquake". EPA/Daniel Jayo

Koning Willem-Alexander is vandaag in Buenos Aires benoemd tot erelid van het Internationaal Olympisch Comité. IOC-voorzitter Jacques Rogge reikte hem de gouden Olympische Orde uit, zo laat het Koninklijk Huis weten.

Willem-Alexander, die sinds 1998 deel uitmaakte van het IOC, legde zijn functie neer toen hij in april het koningsschap aanvaardde. In zijn toespraak tot het 125e IOC-congres zei de koning volgens de NOS:

“Dit is een emotioneel moment. Deze Olympic Order ontvangen op de verjaardag van de moeder van mijn vrouw en in de stad waar mijn vrouw geboren is.”

Camiel Eurlings volgt Willem-Alexander op bij het IOC. De oud-minister en KLM-topman wordt dinsdag in de Argentijnse hoofdstad geïnstalleerd. Uit een reconstructie van NRC Handelsblad bleek dat de koning heeft voorkomen dat André Bolhuis, de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, hem zou opvolgen als lid van het IOC. De koning arrangeerde persoonlijk de kandidatuur van Camiel Eurlings, president-directeur van KLM. Eurlings weigerde eerst omdat hij het te druk had, maar ging toch door de knieën.