Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Infographic-filmpje over waarom technologie ons eenzaam maakt

epa03177135 The logos of the Facebook (L) and Instagram (C) apps are pictured on an IPhone in Cologne, Germany, 09 April 2012.The social network Facebook, flush with cash as the company steers toward public trading scooped up the Instagram mobile photo-sharing application for about 1 billion dollars in cash and stock, on 09 April 2012. San Francisco, USA, based Instagram, with more than 30 million users, is one of the most popular free photo-sharing application on Apple's App store. EPA/Rolf Vennenbernd
epa03177135 The logos of the Facebook (L) and Instagram (C) apps are pictured on an IPhone in Cologne, Germany, 09 April 2012.The social network Facebook, flush with cash as the company steers toward public trading scooped up the Instagram mobile photo-sharing application for about 1 billion dollars in cash and stock, on 09 April 2012. San Francisco, USA, based Instagram, with more than 30 million users, is one of the most popular free photo-sharing application on Apple's App store. EPA/Rolf Vennenbernd

De beroemde socioloog Sherry Turkle schreef een boek over de paradoxen van technologie. Over hoe sociale netwerken zorgen voor meer contacten maar ook voor meer eenzaamheid; over hoe multitasken leidt tot meer communicatie maar ook tot minder contact. In dit korte filmpje wordt haar pleidooi voor authenticiteit razendsnel uitgelegd.

Alleen de titel van het boek uit 2011 is al paradoxaal: Alone Together: why we expect more from technology and less from each other. Het is het resultaat van vijftien jaar honderden mensen interviewen over hun mediagebruik. De conclusie: die niet te stillen wens naar verbondenheid maakt ons eenzamer dan ooit.

“Technology promises to let us do anything from anywhere with anyone. But it also drains us as we try to do everything everywhere. We begin to feel overwhelmed and depleted by the lives technology makes possible. We may be free to work from anywhere, but we are also prone to being lonely everywhere. In a surprising twist, relentless connection leads to a new solitude. We turn to new technology to fill the void, but as technology ramps up, our emotional lives ramp down.”

The Innovation of Loneliness is losjes gebaseerd op de theorie van Turkle. Laat in de comments hieronder weten wat u ervan vindt.