India stuurt leger naar noorden om eind te maken aan geweld

Het Indiase leger is naar het noorden gestuurd om de rust te bewaren. Gisteren kwam het in het gebied tot rellen tussen hindoes en moslims. Foto AP

Het Indiase leger heeft honderden militairen naar het noorden van India gestuurd om een eind te maken aan het geweld tussen hindoes en moslims. Dat heeft de politie zondag gezegd, aldus persbureau AP.

Gisteren braken er hevige gevechten uit tussen beide groepen nadat 27 augustus drie hindoes werden vermoord in het dorpje Kawal, in de deelstaat Uttar Pradesh. De drie dorpsbewoners waren opgekomen voor een jonge vrouw die verbaal werd lastiggevallen.

Duizenden hindoes hielden gisteren een bijeenkomst in het dorpje om gerechtigheid te eisen voor de dood van hun drie geloofsgenoten. Sommige mensen zouden op die bijeenkomst hebben oproepen tot de dood van moslims. Toen de menigte naar huis ging werd ze aangevallen.

Goed voorbereide actie

Bij de rellen kwamen negen mensen om het leven, onder wie een politiefotograaf en een Indiase radiojournalist. Het geweld verspreidde zich snel naar nabijgelegen dorpen in het district Muzzaffarnagar. Een politiewoordvoerder zei dat het een voorbereide actie leek:

“De aanval leek goed voorbereid. Sommigen waren gewapend met geweren en steekwapens.”

Er is inmiddels een avondklok ingesteld in delen van Muzzaffarnagar. De militairen zullen van huis tot huis naar wapens zoeken. De situatie zou onder controle zijn, maar nog steeds zeer gespannen. Volgens een leider van de hindoeïstische partij Bharatiya Janata borrelt al het in het gebied sinds de drie hindoes werden vermoord.

“Als de moordenaars waren gearresteerd was de situatie wellicht niet uit de hand gelopen.”

Volgens de Indiase regering is er een toename te zien in conflicten en geweld in gemeenten. Dit jaar hebben er tot nu toe al 451 incidenten plaatsgevonden, tegenover 410 vorig jaar.