Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Het geheim van de dochter van Rudolf Höss, kampcommandant van Auschwitz

Bezoekers lopen door de ingang van concentratiekamp Auschwitz.
Bezoekers lopen door de ingang van concentratiekamp Auschwitz. Foto AP / Herbert Knosowoski

Brigitte (80) is de dochter van Rudolf Höss, kampcommandant van Auschwitz. Ze woont in Northern Virginia, waar ze zich verstopt voor haar verleden. Zelfs haar kleinkinderen kennen hun geschiedenis niet. Aan de kleinzoon van de man die haar vader na de oorlog oppakte, vertelt ze haar verhaal.

Het was Höss die Auschwitz transformeerde tot een gruwelijke moordmachine: tweeduizend doden per uur, 1.1 miljoen Joden aan het eind van de oorlog. Brigitte bracht haar jeugd door in concentratiekampen. Dachau, Sachsenhausen en van 1940 tot 1944 Auschwitz. Maar haar jeugd was tijdens de oorlog tamelijk zorgeloos.

“Brigitte’s mother described the place as “paradise”: They had cooks, nannies, gardeners, chauffeurs, seamstresses, haircutters and cleaners, some of whom were prisoners. The family decorated their home with furniture and artwork stolen from prisoners as they were selected for the gas chambers. It was a life of luxury taking place only a few short steps from horror and torment.”

Journalist Thomas Harding ontdekte het verhaal van Brigitte tijdens onderzoek voor zijn boek Hanns and Rudolf, over hoe kampcommandant Höss na de oorlog werd gearresteerd. Dat gebeurde door zijn grootvader, Hanns Alexander, een Duitse Jood die in de jaren dertig Berlijn ontvluchtte.

Kleinzoon van held tegenover dochter van oorlogsmisdadiger. Heden en verleden kruisen elkaar in dit verhaal van The Washington Post op een onalledaagse manier. En uit de liefdevolle woorden van Brigitte over haar vader en haar ontkenning van het enorme aantal Joden dat is vermoord, blijkt maar weer eens hoe vloeibaar de grens tussen goed en fout is.

Lees het hele verhaal van Thomas Harding op de site van The Washington Post (2.498 woorden, ongeveer 11 minuten leestijd).