Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Gilbert geeft er de brui aan in Vuelta

Philippe Gilbert tijdens een trainingssessie afgelopen juni in Frankrijk. De Vuelta geeft hij dit jaar op.
Philippe Gilbert tijdens een trainingssessie afgelopen juni in Frankrijk. De Vuelta geeft hij dit jaar op. Foto EPA / Yoan Valat

Wereldkampioen Philippe Gilbert heeft vandaag de strijd gestaakt in de Vuelta. De Belg kneep in de vijftiende etappe, die te boek staat als de koninginnerit, na zo’n zestig kilometer in de remmen, meldt werkgever BMC.

Gilbert stopt met het oog op het wereldkampioenschap in Florence, waar hij eind deze maand zijn titel wil verdedigen. De laatste dagen werd het peloton in de Vuelta geteisterd door noodweer.

Ondanks zijn opgave kan Gilbert tevreden terugkijken op de Vuelta. Hij wist in de twaalfde etappe eindelijk af te rekenen met de vloek van de regenboogtrui. Gilbert boekte donderdag in Tarragona zijn eerste seizoenszege. Naast Gilbert gaven ook Luke Rowe, Baden Cooke en Tomasz Marczynski er de brui aan.(Novum)