Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Formule 1: Vettel snelt naar zege op Monza

Red Bull Formule 1-rijder Sebastian Vettel uit Duitsland viert zijn overwinning tijdens de Grand Prix in Italië.
Red Bull Formule 1-rijder Sebastian Vettel uit Duitsland viert zijn overwinning tijdens de Grand Prix in Italië. Foto Reuters . Stefano Rellandini

Formule 1-coureur Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. De van polepositon gestarte Duitser domineerde op Monza van start tot finish en had op de meet uiteindelijk ruim vijf seconden voorsprong op Fernando Alonso van Ferrari. Mark Webber maakte met de derde plaats het feestje voor Red Bull compleet.

Vettel boekte zijn zesde seizoenszege en de 32e uit zijn carrière. Daarmee evenaart hij Alonso, met wie hij de vierde plaats van de ranglijst aller tijden nu deelt. Vettels landgenoot Michael Schumacher is met 91 zeges nog altijd veruit de succesvolste coureur aller tijden.

Felipe Massa viel op de vierde plek net buiten het podium. De Braziliaan werd gevolgd door de Duitsers Nico Hülkenberg en Nico Rosberg. Giedo van der Garde finishte als achttiende. Hij had vijftien seconden achterstand op zijn ploeggenoot van Caterham Charles Pic.

Door zijn zege breidde Vettel zijn toch al riante uitgangspositie in de strijd om de wereldtitel uit. De titelhouder verzamelde 222 punten, 53 meer dan Alonso. Lewis Hamilton neemt met 141 punten de derde plek in. (Novum)