Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Eerste tellingen: resultaat oppositie ‘vrij spectaculair’, maar burgemeester wint

De Russische oppositieleider Alexei Navalny laat zijn stembiljet zien in een stembureau in Moskou.
De Russische oppositieleider Alexei Navalny laat zijn stembiljet zien in een stembureau in Moskou. Foto AP / Ivan Sekretarev

Volgens de eerste tellingen heeft de zittende burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin 57,7 procent van de stemmen gehaald bij de burgemeestersverkiezingen. Zijn belangrijkste rivaal, oppositieleider Aleksej Navalny, zou 21,6 procent hebben behaald. Daarmee zou er geen tweede ronde nodig zijn. De oppositie zegt echter dat dit niet klopt.

Update 20.47 uur: Er is nu vier procent van de stemmen geteld.

Twitter avatar tverka Thalia Verkade Veel stemlokalen melden opkomst rond de 30%. Weerspiegelt de opiniepeiling dat 65 procent Russen politiek niet volgt http://t.co/KaVRQ28Zsp

De door het Kremlin benoemde Sobjanin, sinds 2010 burgemeester van Moskou, heeft minstens vijftig procent van de stemmen nodig om te worden herkozen. Volgens de exitpolls van rivaal Navalny heeft hij dat niet gehaald: ze wijzen op 46 procent voor Sobjanin en 36 procent voor Navalny.

Navalny twitterde:

“We roepen het stadhuis op vrijwillig af te zien van het realiseren van falsificaties. Bang zijn voor een tweede ronde hoeft niet :-)”

Verkiezingen betekenis in heel Rusland

De verkiezingen voor het burgemeesterschap in Moskou hebben politieke betekenis voor heel Rusland. Navalny was de enige van de vijf tegenkandidaten van Sobjanin die de bondgenoot van Poetin mogelijk tot een tweede ronde kon dwingen - een opwindende gedachte in Moskou, waar tien jaar geleden voor het laatst een burgemeester werd gekozen. Navalny kreeg te maken met veel politieke druk en provocaties. Hij is veroordeeld tot vijf jaar strafkolonie wegens corruptie en er lopen nog andere strafrechtelijke onderzoeken naar hem.

Navalny wordt hoogstwaarschijnlijk geen burgemeester. Maar dat een belangrijke opponent van Poetin zo veel stemmen krijgt is volgens onze correspondent Thalia Verkade “vrij spectaculair”:

“Peilingsbureau VTSIOM meet 32 procent voor Navalny, dat is meer dan twee keer zo veel als bij de prognose van vorige week door ditzelfde bureau (14 procent). Hij heeft al die stemmen gehaald zonder de mogelijkheid zijn verhaal te doen op televisie.”

Onduidelijk hoeveel er is gefraudeerd

Volgens Verkade is het nog niet duidelijk hoeveel er gefraudeerd is tijdens de verkiezingen.

“In eenderde van de stemlokalen is elektronisch gestemd. Daar is frauderen flink lastiger, omdat de apparaten zelf meteen na sluiting het resultaat uitspugen. Maar er zijn alweer meldingen van flinke fraude, onder meer met de mobiele stembureaus (koffertjes) die langs de huizen gaan. En de vorige keer kwam de kiescommissie in sommige gevallen met andere cijfers dan er in lokalen was gemeten. Sinds een uur voor het sluiten van de stembussen, komen er meerdere meldingen binnen van camera’s die zijn uitgegaan in de stemlokalen.”

De website waarop de resultaten verschijnen per stembureau, zoals gemeten door officiële waarnemers ter plaatse, is inmiddels offline. Volgens de beheerders komt dat door een ddos-aanval.

Er wordt vandaag ook in andere regio’s in Rusland gestemd.