‘Ex-premier Jean-Luc Dehaene stapt volgend jaar uit politiek’

epa03010676 Dexia chairman and former Belgian Prime Minister Jean-Luc Dehaene (C) attends a session of the special chamber commission Finance on Dexia, at the federal parliament, in Brussels, 21 November 2011. The commission has to investigate the dismantling of NV Dexia, during which Dexia Bank Belgium was bought by the Belgian government. EPA/JULIEN WARNAND BELGIUM OUT

Het Belgische Europarlementslid en ex-premier Jean-Luc Dehaene zal volgend jaar juni 2014 zijn politieke loopbaan afsluiten. Dat schrijft de Belgische krant De Zondag, die vandaag een groot interview met de politicus heeft.

Net als zijn partijgenoten Herman Van Rompuy en Yves Leterme wil Dehaene niet meer als trekker staan op een van de verkiezingslijsten in 2014. Dehaene zal de fakkel voor het Europees parlement doorgeven aan Marianne Thyssen. In het interview onderstreept Dehaene het belang van Europa, maar erkent hij ook hoe moeilijk het is dit voor het voetlicht van de Europese burger te brengen:

“Europa wordt gezien als part of the problem, terwijl het part of the solution is. Alle Europese lidstaten zijn afzonderlijk te klein om het antwoord te bieden aan de grote uitdagingen van vandaag. Dat leidt tot moeilijke en soms impopulaire maatregelen. We missen die emotionele factor die in de vorige eeuw zo belangrijk was.”

De politicus heeft met zijn 73 jaar al ruim de pensioengerechtigde leeftijd overschreden. Daarover zegt hij in het interview:

“Ik volg mijn eigen principes. Toen ik in de jaren 80 minister van Sociale Zaken was, zei ik al dat we langer door moesten werken als we ons pensioensysteem leefbaar willen houden.”

Jean-Luc Dehaene was eerste minister tussen 1992 en 1999. Daarna was hij onder meer burgemeester van Vilvoorde, Europarlementslid en voorzitter van de bank Dexia.

    • Anouk Eigenraam