Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Chacha-chacha-chacha-chow! Nieuwe internethit over het geluid van een vos

Screenshot uit de video.
Screenshot uit de video. Screenshot uit de video.

Amper een week oud en al ruim 8 miljoen keer bekeken. De nieuwste YouTube-hit is geen Gangnam Style uit Zuid-Korea en geen Harlem Shake uit, tja, uit wat eigenlijk? Het internetfenomeen van nu is een lied uit Noorwegen over het geluid van een vos.

De broers Vegard en Bård Ylvisåker, alias Ylvis, zijn bekend van een populaire televisieshow op de Noorse tv en nemen daarvoor vaker grappige liedjes op. Daar scoorden ze tot nu ‘slechts’ een miljoen hits mee op YouTube. Hun nieuwste nummer, The Fox, was bedoeld om aandacht te trekken voor een nieuw seizoen, maar die aandacht reikte per ongeluk veel verder dan Noorwegen alleen.

There’s one sound that no one knows

The Fox is gebaseerd op één prangende vraag. Die vraag wordt ingeleid in het eerste couplet:

Dog goes woof
Cat goes meow
Bird goes tweet
And mouse goes squeek
Cow goes moo
Frog goes croeak
And the elephant goes toot
Ducks say quack
And fish go blub
Ans the seal goes ow ow ow
But there’s one sound
That no one knows
What does the fox say?

Er worden in het lied een paar antwoorden geopperd. Zoals ring-ding-ding-ding-dingeringeding, chacha-chacha-chacha-chow en joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff. Tot een bevredigend antwoord komt het helaas niet.

Productiebureau werkte ook met Beyonce

Het blog Billboard interviewde Bård Ylvisåker, een van de broers, die zich niet meer kan herinneren hoe ze op het idee kwamen een lied te maken over het geluid van een vos.

“Meestal zitten we gewoon samen en praten over van alles en nog wat. Zo krijgen we ideeën en die schrijven we op. Ik denk dat we het nu hadden over welk geluid een vos maakt. We kregen de kans te werken met Stargate, een productiebureau in New York City, dat heeft gewerkt met Beyonce en Rihanna - het zijn Noren, maar ze zitten in de VS. We hadden ze een gunst verleend en vroegen daarom of ze een lied voor ons konden produceren voor het volgende tv-seizoen. We gingen ervan uit dat ze dat aanbod zouden afslaan, want het was geen heel goed aanbod. Maar op de een of andere manier zeiden ze ja.”

Welke gunst de broers dan hadden verleend?

“We hadden een video voor de verjaardag van een van die gasten gemaakt. Toen ze ja zeiden tegen ons aanbod, begonnen we na te denken over wat we zouden doen met die productiewaarde. Omdat we komedie maken wilden we zo’n team niet gebruiken om een hit te maken. We vonden het grappiger om ze een beetje te misbruiken. We zeiden hé, we hebben een idee over welk geluid een vos maakt, want niemand weet dat echt. Dus besloten we om daar iets mee te doen, in plaats van iets intelligents te maken; een hit. Maar dat werkte nogal averechts.”

Klinkt het ook lekker in de oren zonder de beelden van de videoclip erbij? Vanaf morgen is het nummer ook te koop in de iTunes-store.

Een ander, wat gevoeliger nummer van Ylvis: