Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Assad: er is geen bewijs dat ik chemische wapens heb ingezet

In Brussel wordt vandaag geprotesteerd tegen een mogelijk militaire aanval in Syrië. Demonstranten houden afbeeldingen van president Assad in de lucht.
In Brussel wordt vandaag geprotesteerd tegen een mogelijk militaire aanval in Syrië. Demonstranten houden afbeeldingen van president Assad in de lucht. Foto AFP / Laurie Dieffembacq

De Syrische president Bashar al-Assad heeft in een interview zojuist nog eens stellig ontkend chemische wapens te hebben ingezet tegen zijn volk. Hij wilde niet bevestigen of ontkennen dat Syrië beschikt over chemische wapens.

Hij zei dat áls er chemische wapens zijn, deze centraal worden gecontroleerd. Volgens de Syrische president is er ook geen sluitend bewijs dat er überhaupt een chemische aanval heeft plaatsgevonden. Mochten de VS wel bewijs hebben, moeten ze dat volgens hem vrijgeven.

Assad sprak in Damascus met journalist Charlie Rose van het Amerikaanse televisiestation CBS. Het interview wordt morgen pas uitgezonden, maar Rose heeft alvast verteld wat Assad heeft gezegd:

'Represailles na aanval'

Het Witte Huis probeert ondertussen steun te verkrijgen van het Amerikaanse Congres voor een militaire aanval in Syrië, als antwoord op de aanval eind augustus waarbij volgens de VS sarin is ingezet en meer dan 1400 burgers omkwamen, waaronder een paar honderd kinderen. Obama heeft een chemische aanval eerder een 'rode lijn' genoemd. Volgens de VS is Assad verantwoordelijk, maar die wijst naar de rebellen. Naar verwachting wordt er deze week over militair ingrijpen in de VS gestemd. De uitkomst is allerminst zeker.

Als de VS aanvallen, komen er represailles, zo waarschuwde Assad. Syrië is "zo voorbereid als het kan zijn" op een aanval, zei Assad volgens Rose. Assad had verder nog een boodschap voor het Amerikaanse volk: dat ze niet betrokken moeten raken bij nog een conflict in het Midden-Oosten.