Zuid-Afrika heeft zich ondanks zege niet geplaatst voor WK

De Zuid-Afrikaanse voetballer Thabo Matlaba vanmiddag in duel met Joel Mogorosi uit Botswana. Foto AFP/Anesh Debky

Zuid-Afrika ontbreekt volgend jaar op het WK in Brazilië. De organisator van de laatste mondiale titelstrijd won thuis weliswaar met 4-1 van Botswana, maar dat was niet voldoende omdat Ethiopië geen fout maakte in en tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek (2-1). De Ethiopiërs plaatsten zich daardoor voor de play-offs.

Voor Zuid-Afrika scoorden onder anderen Kermit Erasmus (oud-Feyenoord) en Bernhard Parker (ex-FC Twente). PEC Zwolle-middenvelder Kamohelo Mokotjo bleef op de bank, terwijl Thulani Serero voor het duel uit de selectie werd gezet. De Ajacied is naar eigen zeggen geblesseerd.

Net als Ethiopië plaatstste ook Nigeria zich voor de play-offs, waarin de tien groepswinnaars strijden voor vijf WK-tickets. Door goals van Emmanuel Emenike en Victor Moses werd met 2-0 gewonnen van Malawi. Ivoorkust, Ghana, Egypte en Algerije waren reeds verzekerd van een plek in de barrage. (Novum)