Zoekende pianist met een zucht naar perfectie

In muziek kon hij contact maken. Ging hij met een opvallende openheid ‘met de billen bloot’ in een impressionistisch soort jazz. De Vlaamse pianist Kris Goessens (46) speelde lyrisch en zoekend, abstract maar wel gefundeerd – als pianodocent aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam had hij grote kennis van zaken. Zijn lessen waren geliefd; zijn invloed is op veel jonge jazzmuzikanten groot te noemen. Roerend was het initiatief van zijn werkgevers voor een druk door musici bezochte muzikale afscheidsdienst in het WMDC in Rotterdam.

Nadat Kris Goessens dagen niet had gereageerd op hun berichten is hij door bandleden gevonden in zijn Rotterdamse woning. De pianist en componist stapte 21 augustus zelf uit het leven. De tragiek van zelfdoding kleefde al aan zijn familie; al eerder had vader Goessens twee kinderen moeten begraven.

Dat Goessens wat zwaarmoedig kon zijn, wisten zijn collega-musici wel. Niemand kon zich zo storen aan een verkeerde piano bij optredens als hij. Het kon áltijd beter klinken, desnoods met zijn eigen stemvork. Daar kon hij theatraal in zijn. Melancholisch was hij ook, met een zachte stem, een aarzelende lach. Maar van echte depressies hadden zijn muziekvrienden niet veel weet. Ja, het leven kon de Vlaming wat zwaar vallen na de scheiding van zijn ex-vrouw, die met hun 15-jarige zoon woont in België. En collega’s zagen ook hoe aangeslagen hij terugkwam uit Griekenland waar zijn huidige vriendin onlangs hun relatie verbrak.

Een maand voor zijn dood echter maakte hij nog een vrolijke indruk tijdens de door saxofonist Ben van den Dungen opgezette tournee en International Jazzsummerschool in Zuid-Korea. Gedreven leerde de jazzpianist de zeventig muziekstudenten ‘buiten de akkoordenschema’s’ te denken.

Kris Goessens ging in 1988 piano studeren aan het Rotterdams conservatorium. Hij slaagde cum laude. Met een beurs studeerde hij een jaar in New York, en was daarna actief in zowel de Belgische als Nederlandse jazzscene. Sinds 2007 zat hij in het Clazz Ensemble dat nu verder moet „zonder de compromisloze inzet, de kritische noten en de humor waarmee Kris ons scherp heeft gehouden”. Ook speelde hij in de band van trombonist Ilja Reijngoud. Vooral verbonden voelde Goessens zich met zijn in 2011 gestorven compostie-docent, de Amerikaanse trombonist en pianist Bob Brookmeyer, in wiens bands hij een grote rol had en met wie hij meerdere albums opnam. Brookmeyers muziek werd Goessens’ maatstaf in zijn zucht naar perfectie.

Amanda Kuyper