Zeep verkoopt toch wel

„Een regen van kruisrakketen op Damascus is verschrikkelijk, maar dat raakt de winst van Unilever niet. Omdat de rest van de wereld zeepjes blijft kopen. In aanloop naar een oorlog dalen aandelenkoersen altijd; beleggers houden niet van onzekerheid. Na de eerste bom is er duidelijkheid en gaan beleggers over tot de orde van de dag. Dat gebeurde ook na ‘Irak’, in 2003. Kort voor die oorlog gingen de beurzen hard onderuit, maar bedrijfswinsten bleven gelijk. Daardoor daalde de waardering van aandelen (de winst per aandeel gedeeld door de koers) flink. Dat gaf juist een mooi moment om bij te kopen. Vervolgens gingen de beurzen jaren lang omhoog. Nu is het omgekeerde aan de hand. Beurzen zijn de laatste maanden harder gestegen dan bedrijfswinsten. Mochten de koersen nu flink gaan dalen, dan komt dat door deze overwaarderingen en niet door de crisis in Syrië.”