Ratto wint op regenachtige dag in Vuelta - Poels en Westra stappen af

Het peloton tijdens de twaalfde etappe van de Vuelta tussen de steden Maella en Tarragona. Foto EPA/ Javier Lizon

Daniele Ratto heeft zich vandaag de sterkste getoond in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje. In een slijtageslag, de renners werden geteisterd door regen en kou, bleef de 23-jarige Italiaan over van een kopgroep en kwam solo boven op de Collada de la Golina in Andorra.

Rodetruidrager Vincenzo Nibali en Chris Horner kwamen op bijna vier minuten als tweede en derde over de finish. De ervaren Amerikaan klimt naar de tweede plaats in het klassement op vijftig seconden van Nibali. Alejandro Valverde verloor in een afdaling de aansluiting met zijn concurrenten, maar dankzij een sterke slotklim blijft hij derde op 1.42 minuten.

Poels en Westra afgestapt

De renners kregen het in de bergrit, de eerste van drie etappes in de Pyreneeën, zwaar te verduren. Door regen en kou staakten onder anderen Ivan Basso, Wout Poels, Lieuwe Westra en Luis Leon Sanchez de strijd. Die laatste maakte aanvankelijk nog deel uit van een kopgroep van vijf, maar gaf op met onderkoelingsverschijnselen.

Net als wereldkampioen Philippe Gilbert, die donderdag won, moest de Spanjaard van Belkin Ratto daarvoor al laten gaan. De Cannondale-renner sprong met vijftig kilometer voor de boeg weg bij zijn medevluchters en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Eerder haakten Graeme Brown, eveneens voor Belkin rijdend, en Steve Chainel al af uit de kopgroep.

Met een col van de buitencategorie (Port d’Envalira) en een aankomst bergop gold de veertiende etappe als een van de zwaarste van deze Vuelta. Zaterdag wacht een rit naar Peyragudes.
(Novum)