Wordt het Madrid, Istanbul of Tokio? IOC kiest vandaag minst slechte optie

Een scherm in Madrid heeft vraagtekens gezet in plaats van Olympische ringen. Het ICO beslist vandaag of het Madrid, Tokio of Istanbul wordt waar de zomerspelen van 2020 worden gehouden.
Een scherm in Madrid heeft vraagtekens gezet in plaats van Olympische ringen. Het ICO beslist vandaag of het Madrid, Tokio of Istanbul wordt waar de zomerspelen van 2020 worden gehouden. Foto Reuters / Susana Vera

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kiest vandaag welke stad de Zomerspelen van 2020 gaat organiseren. Het comité heeft de keus uit Madrid, Istanbul of Tokio. Maar een schoonheidswedstrijd is het bij voorbaat al niet. Op alle drie de steden is wel wat af te dingen.

Zo was Istanbul lange tijd de grote kanshebber om Spelen te mogen houden, maar sinds alle onrust door de demonstraties afgelopen juni en de oorlog in buurland Syrië, die zich dreigt uit te breiden, lijkt de stad ineens een stuk minder goede kandidaat.

Bij de protesten, die begonnen als actie tegen de verbouwing van het Taksimplein, maar uitgroeiden tot protest tegen Erdogans autoritaire en behoudende regeringsstijl zou disproportioneel veel geweld zijn gebruikt. De gouverneur van Istanbul zou zelfs chemicaliën hebben ingezet tegen demonstranten, in deze tijden waarbij het gebruik van chemische wapens onder een vergrootglas ligt, lijkt dat niet echt goede reclame voor je zaak.

Tokio in de problemen door Fukushima

Ook Tokio leek op papier hoge ogen te gooien; de stad kwam als beste uit de inspectie van het IOC, maar sinds vorige week kampt de stad met lekken bij opslagtanks van de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Er zijn rond de centrale levensgevaarlijke, hoge stralingsniveaus gemeten. Nu zijn ze in Japan gek op lichtgevende vis, maar lichtgevende sporters gaat misschien zelfs Japanners wat te ver.

En dan is er nog Madrid, de stad die vanwege de aanhoudende, economische crisis in het land eigenlijk best wel kansloos leek. Tot de inspirerende speech van kroonprins Felipe voor het IOC begin juli. De Madrilenen hopen de prins opnieuw als een soort joker in te kunnen zetten.

http://youtu.be/UC9FbAzKEfk

Maar behalve Felipe en de Spaanse premier Rajoy zullen ook de Turkse premier Erdogan en de Japanse collega Shinzo Abe vandaag hoogstpersoonlijk alles op alles zetten om de IOC-leden te overtuigen van hun bid. In NRC schreef redacteur Henk Stouwdam gisteren:

Het is een verkiezing met drie broze kandidaten. In Buenos Aires manoeuvreren de steden omzichtig om niet in een uitzichtloze situatie terecht te komen. Beeldvorming, daar gaat het dezer dagen om. Elk woord wordt gewogen. Op persconferenties bewaken de kandidaatscomités fanatiek hun geloofwaardigheid.

Ook de Japane prinses Akiko of Mikasa wordt ingezet om Tokio te promoten als kandidaat voor de Olympische Spelen in 2020. Hier poseert ze in de Japanse tuin in Buenos Aires gisteren, terwijl de Japanse premier na de G20-top zich ook naar Argentinië spoedde. Foto AFP / Juan Mabromata

Kortom, het zal erom spannen vandaag en het is dan ook niet te verwachten dat de beslissing in de eerste ronde valt volgens Stouwdam:

De geschiedenis leert dat de kansen dan danig kunnen keren. In 2003 bijvoorbeeld kreeg de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang in de eerste ronde meer stemmen dan concurrent Vancouver. Het Oostenrijkse Salzburg viel na één ronde af, waarna alle zes extra stemmen in de tweede ronde naar Vancouver gingen. De Canadese stad mocht vervolgens de Winterspelen van 2010 organiseren.