Weer charitatieve instelling in opspraak wegens hoge declaraties

Voor de tweede keer in korte tijd is een charitatieve instelling in opspraak geraakt. Harold Robles, medeoprichter van stichting MKI (Medical Knowledge Institute), zou oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van stichtingsgelden, onthulde dagblad de Stentor vrijdag. Vorige maand kwam Coen van Veenendaal, de oprichter van Alpe d’HuZes, om soortgelijke redenen in opspraak.

MKI, dat zich inzet voor de preventie van ziekten in Afrikaanse sloppenwijken, is met ongeveer twee ton aan donaties per jaar een relatief kleine instelling. Toch wist boegbeeld Robles een aantal vooraanstaande mensen aan zich te binden, onder wie Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.

De problemen bij MKI spelen sinds begin 2012. Voorzitter Cees Boonen had onderzoek laten doen naar de financiële gangen van Robles en kwam tot de conclusie dat hij en zijn vrouw in tweeënhalf jaar 170.000 euro hadden gedeclareerd. „En dat terwijl Robles zich naar buiten toe afzette tegen verkwisting door goede doelen”, zegt Boonen. „Er mocht van hem niets aan de strijkstok blijven hangen.”

Het echtpaar declareerde volgens Boonen jaarlijks duizenden euro’s aan mobiele telefoonkosten en vierduizend euro voor de huur van hun garage annex kantoor. De declaraties zijn volgens de voorzitter niet terug te vinden in de jaarrekeningen. Robles zou verder buiten het bestuur om een contract hebben gesloten met de BV van zijn vrouw, die de boekhouding en administratie van de stichting deed.

Harold Robles laat via een woordvoerder weten dat zijn declaraties binnen de wettelijke normen bleven die gelden voor ‘Algemeen nut beogende instellingen’ (ANBI). Het bestuur zou zijn declaraties hebben goedgekeurd, evenals het contract met het bedrijf van zijn vrouw. In april verliet Robles het MKI-bestuur en richtte een nieuwe organisatie op, The Health Teachers, die dezelfde projecten in Zuid-Afrika bleef ondersteunen.