Wedstrijdje framebouwen

Geef ambachtelijke framebouwers een identieke set stalen buizen en een jaar de tijd om de ideale racefiets te bouwen. Dat is het concept van de Frame Challenge. Ex-profwielrenner Paul Sneeboer, eigenaar van blueOn bike, dat fietskleding, fietskunst en fietsboeken verkoopt, organiseerde de wedstrijd voor Nederlandse framebouwers om het ambacht een podium te bieden.

Racefietsen komen in vele soorten en maten. Waar de gemiddelde prof op zoek is naar de ultieme combinatie van laag gewicht, aerodynamica en stijfheid, weegt voor de recreatieve wielrenners comfort en uiterlijk zwaarder. Een Formule 1 wagen is tenslotte ook gebouwd om mee te racen, maar is van weinig nut als je met het gezin drie weken op vakantie wilt.

De framebouwers gingen aan de slag om hun ideale frame te vervaardigen. Vanzelfsprekend moeten het hoogwaardige racefietsen zijn, maar stijl, design en afwerking wegen zwaar mee bij de beoordeling. Tijdens de Bikemotion 2013 (Jaarbeurs Utrecht, 11 t/m 13 oktober) presenteren de deelnemende framebouwers hun ontwerpen. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door het publiek dat tijdens de beurs kan stemmen op zijn favoriet. Tot die tijd is de wedstrijd te volgen op blueonbike.nl.

Femke Hoogland