‘We waren geen geliefden meer’

Twee ex-partners vertellen over hun voorbije liefde. De relatie van Mariska Sluyzer en Nico Kars liep vast na het overlijden van Mariska’s zwager.

2006, Monique en Kars waren een half jaar samen.

„Ik ontmoette haar tijdens een muziekfestival in de zomer van 2006. We keken elkaar aan en ik dacht: wow, wat een geweldige vrouw, van haar wil ik meer weten. Haar vriendin, die mij kende, zei meteen: ‘Nico, gedraag je!’ Want ik was in die periode een enorme flirt. Maar dit was anders.

„Ze had prachtige ogen. Ze bezat een helderheid, een levensenergie die ik niet vaak tegenkwam. We konden goed praten. Ze was hypergevoelig, heel intuïtief, spiritueel. Ik stelde me daarvoor open. Het mooiste waren de ochtenden met de poezen. Dan sliep ik bij haar en als we wakker werden, kwamen haar twee poezen erbij liggen. Die accepteerden mij volledig.

„Maar toch was er altijd iets ondefinieerbaars waardoor onze relatie niet op een hoger plan kwam. Dan liepen we hand in hand door de stad en dan confronteerde ze me ermee dat ik me niet helemaal aan haar verbond. Dat ik er niet volledig met mijn aandacht bij was. Ik had dat niet door, maar zij voelde het zo. Op een gegeven moment vroegen we ook aan elkaar: waar gaat deze relatie eigenlijk naar toe?

„En toen was er dat ongeluk. Tijdens het Grachtenfestival in Utrecht stortte een trap, die vol met mensen stond, in. Wij raakten daarbij gewond en de vriend van haar zus overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Opeens was het romantische uit onze relatie weg. We waren geen geliefden meer, we waren twee mensen die een ongeluk hadden meegemaakt. En we gingen daar totaal anders mee om. Ik wilde op een bepaald moment verder, terwijl zij nog aan het verwerken was. Onze band was niet hecht genoeg om het samen te kunnen doen.

„We zijn zonder ruzie uit elkaar gegaan. No hard feelings. Zo zit zij niet in elkaar en ik ook niet. Misschien was het zonder dat ongeluk wél goed gegaan tussen ons. Het is jammer dat het zo is gelopen, maar ik denk altijd met plezier aan haar terug.”