...voor u

Dat ligt eraan hoeveel u aan uw privacy gehecht bent – en hoeveel u te verbergen heeft. U beseft tegenwoordig waarschijnlijk beter dan eerst dat u het gebruiksgemak van internet en telefoon uitruilt tegen privacy. Onopgemerkt blijven en wel online gaan lijkt praktisch onmogelijk, nu eergisteren bleek hoe ver de NSA is met het ontcijferen van versleutelingsprogramma’s.

Wie hecht aan zijn privacy blijft zoveel mogelijk uit handen van de grote bedrijven die samenwerken met de NSA. Gebruik geen Windows of Mac OS, maar werk met een open source-besturingssysteem als Linux. Vermijd ook Gmail of Outlook, iCloud of Dropbox. Op de site Prism-break.org staan de alternatieven op een rijtje.

U kunt anoniem surfen. De internetter is op te sporen via z’n ip-adres. Een ‘Torbrowser’ laat u surfen met een willekeurig ip-adres dat u telkens kunt wijzigen. Zoeken zonder dat iemand uw zoekgeschiedenis opslaat kan via zoekmachine DuckDuckGo en het Nederlandse Ixquick.

Na aanvaringen met de Amerikaanse overheid zijn de beveiligde-mail-diensten Lavabit (waar Snowden klant was) en Silent Circle al gestopt met het aanbieden van versleutelde email – en Lavabit hief zichzelf helemaal op. Wie wel z’n mail wil versleutelen, installeert PGP – pretty good privacy – op z’n computer. Het is niet 100 procent zeker dat de NSA PGP niet kan kraken. Chats kunt u beveiligen met de encryptie OTR, (off-the-record).

Wie echt wat te verbergen heeft, communiceert via darknets: rechtstreekse, geanonimiseerde internetverbindingen waarbij data decentraal worden opgeslagen.